• Головна
  • Новини
  • Вночі проти суботи стартує Копа Америка: чи візьме Мессі трофей зі збірною

14.06.2019, 17:54

Вночі проти суботи стартує Копа Америка: чи візьме Мессі трофей зі збірною

В ніч з п'ятниці на суботу на стадіоні "Морумбі" в Сан-Паулу стартує 46-й розіграш найстарішого футбольного турніру серед збірних.

Прев’ю турніру пропонує читачам сайт UA Футбол.

За перемогу в Копі боротимуться 10 команд з Південної Америки і дві запрошені збірні з Азії - команди Катару і Японії. Запрошення чемпіона і фіналіста Кубка Азії стало вимушеним заходом. З 1993 року в кожній Копа Америка брала участь збірна Мексики, регулярно запрошувалися й інші команди з Північної і Центральної Америки. Однак в цьому році вони всі будуть задіяні в Золотому кубку КОНКАКАФ, який пройде одночасно з Копа Америка. Команди з Африки відпали через Кубок африканських націй, а варіанти з Португалією і Іспанією були неможливі через фінал Ліги націй і відбор Євро-2020. Залишалися тільки команди Азії.

Копа Америка-2019 буде проходити з 14 червня по сьоме липня в п'яти містах Бразилії: Белу-Орізонті, Порту-Алегрі, Ріо-де-Жанейро, Салвадорі і Сан-Паулу. Для Бразилії це всього п'ятий і перший за останні 30 років турнір. Раніше "Селесао" вигравали кожню домашню першість.

Копа Америка в останній раз буде проводитися в непарний рік. Наступного літа турнір проведуть Аргентина і Колумбія, потім він буде розігруватися раз в чотири роки.

Захищати звання чемпіона буде збірна Чилі, яка виграла в 2015-й році домашній турнір, а в 2016-м "Кубок Америки Сторіччя", об'єднаний турнір Північної і Південної Америки, який проходив в США. У фіналах двічі була обіграна збірна Аргентини.

Копа - це початок нового циклу для команд з Південної Америки. Більшість з них не провели жодного офіційного матчу після закінчення Чемпіонату світу-2018, а ті збірні, які не брали участі на Мундіалі, зіграють свої перші змагальні поєдинки з жовтня 2017 року. Багато команд постануть в новому світлі - для шести з десяти тренерів південноамериканських збірних це будуть перші офіційні ігри.

Формат турніру незмінний протягом декількох років. 12 збірних, три групи по чотири команди в кожній. У чвертьфінал виходять по дві збірних з кожної групи, а також дві команди, що зайняли треті місця.

Якщо Бразилія і Аргентина виграють свої групи, то вони зможуть зустрітися не раніше фіналу. І ще важливий факт - на Копа Америка немає додаткового часу. Якщо матчі на вибування закінчуються нічиєю, команди б'ють пенальті одразу після 90 хвилин. Ставки надзвичайно високі.

Бразилія вважається фаворитом на перемогу в турнірі (коефіцієнт 2.10). Головні конкуренти - Аргентина (4.50), Уругвай (7.50), Колумбія (10.0) та Чилі (12.0).

Бразилія

Копа Америка 2016 закінчилася для Бразилії повним фіаско. "Селесао" не вийшли з групи, в який були Еквадор, Перу та Гаїті. Дунга був вигнаний з команди і на його місце був покликаний Тіте. Екс-тренер "Корінтіанса" перетворив команду і "Селесао" не просто так вважалися одним з фаворитом ЧС-2018. Однак шлях Бразилії до трофею був перегороджений збірної Бельгією в чвертьфіналі.

Після невдачі на Мундіалі Тіте залишили на чолі команди, але невиграш домашньої Копи йому можуть не пробачити. Свої трибуни - це одночасно і плюс, і мінус для команди Бразилії. Всі ми пам'ятаємо, під яким божевільним тиском грала команда Сколарі на домашньому ЧС-2014. Однак на цьому турнірі головна перевага "Селесао" - це не свої вболівальники, а найсильніший і найбільш збалансований склад серед усіх учасників. Навіть травма Неймара не стала великою трагедією для команди Тіте, і деякі експерти вважають, що відсутність зірки ПСЖ може піти і на користь команді, з огляду на його токсичну ауру.

Тіте іноді критикують за зайву впертість. Зокрема, нібито за те, що він не любить викликати футболістів з тих бразильських клубів, які він не тренував. Наприклад, в остаточну заявку на Копа не потрапили Фабіньо, Вінісіус Жуніор, Лукас Моура, Дуглас Коста і Феліпе Андерсон, і в той же час тренер збірної Бразилії не бажає позбуватися вікових ветеранів - Фернандіньо, Філіпе Луїса, Тіаго Сілви. Проте, після ЧС-2018 команда змінилася. Тіте попрацював над проблемами команди в захисті, і таких вразливих місць, як фланг Марсело на Мундіалі, у "Селесао" більше немає.

Розклад: Бразилія - ​​Болівія (15 червня, 03:00 за київським часом), Бразилія - ​​Венесуела (19 червня, 3:30), Перу - Бразилія (22 червня, 22:00)

Орієнтовний склад: Аліссон - Дані Алвес, Маркіньос, Тіаго Сілва, Філіпе Луїс - Каземіро, Фернандіньо, Артур, Рішарлісон, Коутіньйо - Габріел Жезус.

Аргентина

На минулому Мундіалі "Альбіселесте" постали однією з найбільш хаотичних і скандальних команд турніру. Аргентина якось видерлась з групи, але поступилася Франції на стадії 1/8 в одному із найяскравіших матчів турніру. Хорхе Сампаолі був відправлений у відставку, багато ветеранів завершили кар'єру в збірній, а інші, як Мессі, Агуеро та Ді Марія, вирушили в безстрокову відпустку. Команду прийняв недосвідчений тренер Ліонель Скалоні, в резюме якого були тільки два роки в якості асистента у Хорхе Сампаолі. Новий тренер задіяв багато нових футболістів, при ньому перші голи за національну команду забили Дібала та Ікарді, розкрилися в збірній Лаутаро Мартінес, Ло Чельсо, Паредес. У березні Мессі все ж повернувся в збірну... і Аргентина разом з ним безславно поступилася Венесуелі (1:3).

Мессі провів один з кращих індивідуальних сезонів у своїй кар'єрі, але не зміг виграти з "Барселоною" Лігу чемпіонів. Затьмарити цю невдачу може тільки перший трофей разом з Аргентиною. "Альбіселесте" не вигравали Копа Америка з 1993 року і цей турнір - один з останніх шансів Мессі чогось досягти зі збірною. Для цього йому потрібно сподіватися не тільки на себе, а й на те, що його, по правді кажучи, середня збірна, і недосвідчений тренер, зможуть стрибнути вище голови. Готовність "Альбіселесте" до великих звершенням перевіриться вже в першому турі, в матчі з Колумбією, який відбудеться в ніч з суботи на неділю.

Розклад: Аргентина - Колумбія (16 червня, 1:00), Аргентина - Парагвай (20 червня, 3:30), Катар - Аргентина (23 червня, 22:00)

Орієнтовний склад: Армані - Саравіа, Отаменді, Пеццелья, Тальяфіко - Ло Чельсо, Паредес, Перейра - Мессі, Агуеро, Ді Марія.

Уругвай

Збірна Уругваю стоїть на тих же стовпах - воротар Муслера, незмінні центрбеки Годін і Хіменес та Кавані з Суаресом на вістрі атаки. Не всі вони провели хороший клубний сезон, особливо це стосується форвардів. Однак в чомусь "небесно-блакитні" все-таки змінюються - в центрі поля у Уругваю з'явилися такі цікаві футболісти як Бентанкур, Торрейра і молодий Федеріко Вальверде з "Реала". Тепер місцями у Уругваю виходить контролювати володіння і темп гри.

Проте, головний тренером збірної залишається "Динозавр" Оскар Табарес, а з ним Уругвай ніколи не був яскравою командою, а як раз навпаки. Прагматичний Уругвай, "найбільш не південноамериканська команда континенту" - дуже незручний суперник для будь-якої збірної на Копі.

Розклад: Уругвай - Еквадор (17 червня, 1:00), Уругваю - Японія (21 червня, 2:00), Чилі - Уругвай (25 червня, 2:00)

Орієнтовний склад: Муслера - Касерес, Хіменес, Годін, Лаксальт - Бентанкур, Торрейра, Весіно, Лодейро - Кавані, Суарес.

Колумбія

На початку року Хосе Пекерман покинув збірну Колумбії і його місце зайняв колишній тренер збірних Португалії та Ірану Карлуш Кейруш. Дуже цікаво, як колишній асистент Фергюсона зможе проявити себе на чолі "Лос Кафетерос", яка володіє футболістами з хорошими технічними та фізичними задатками. Для багатьох гравців збірної Колумбії цей турнір має велике значення, але особливо для Хамеса Родрігеса, якому потрібно перезапустити свою кар'єру. П'ять років минуло після тріумфального для Хамеса ЧС-2014. Не можна сказати, що колумбієць сильно деградував за ці роки, але і ні в чому не додав. Тому, якщо він хоче, щоб на нього розщедрився "Наполі", потрібно показати клас п'ятирічної давності.

А ось кращий гравець Колумбії на останньому Мундіалі Хуан Кінтеро, на жаль, пропустить Копа через травму коліна - і це велика втрата для команди Кейруша.

Розклад: Аргентина - Колумбія (16 червня, 1:00), Колумбія - Катар (20 червня, 00:30), Колумбія - Парагвай (23 червня, 22:00)

Орієнтовний склад: Оспіна - Аріас, Міна, Санчес, Борха – Барріос, Урібе, Куадрадо, Хамес - Сапата, Фалькао.

Чилі

Збірна Чилі виграла дві останніх Копи, але команда перебуває в стагнації. "Ла Роха" не брала участі на останньому Мундіалі, а в Бразилію привезла ледь не найбільш віковий склад. У заявку збірної Чилі потрапили шість футболістів, у яких більше ста матчів за збірну - це найвищий показник на турнірі. Не всі вони з провели сильний сезон - особливо це стосується Алексіса Санчеса, який абсолютно провалився в "Манчестер Юнайтед". Струснути цю команду намагається 62-річний тренер Рейнальдо Руеда, який отримав спортивну освіту в Німеччині, а найбільшого успіху в кар'єрі домігся з колумбійськими клубами, вигравши в 2016 році Копа Лібертадорес з "Атлетіко Насьональ".

Розклад: Японія - Чилі (18 червня, 2:00), Еквадор - Чилі (22 червня, 2:00), Чилі - Уругвай (25 червня, 2:00)

Орієнтовний склад: Аріас - Медель, Хара, Маріпан - Ісла, Відаль, Павес, Чарлес Арангіс, Опасо - Санчес, Кастільо.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: