31.07.2019, 15:02

Вірним УГКЦ заборонили роман “Хижа”

Митрополит Львівський Ігор заборонив на території Львівської Архиєпархії УГКЦ роман Вільяма Пол Янга “Хижа” (“The Shack”).

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Архиєпархії.

В УГКЦ рішення владики пояснили турботою про вірних.

«Турбуючись про добро вірних, відповідно до канонів 652, 653, 654 ККСЦ та взявши до уваги висновок єпархіального цензора, на території Львівської Архиєпархії владика Ігор заборонив поширювати, використовувати та відтворювати цілісно чи окремих частин, мовою оригіналу чи у перекладі книги “Хижа” (“The Shack”) авторства Вільяма Пол Янга», - повідомили у Архиєпархії.

«Хижа» — роман канадця Вільяма Пола Янга,  виданий в 2007 році за рахунок особистих заощаджень. Твір став бестселером «USA Today», розійшовся мільйонним тиражем і одразу ж зайняв перше місце в списку бестселерів, опублікованому в «New York Times».

Роман має багато розходжень із класичними християнськими переконаннями.

За сюжетом, під час турпоходу у головного героя зникає дочка. Незабаром, в орегонських нетрях, у покинутій хижі, було знайдено підтвердження її загибелі від рук маніяка. Чотири роки потому, так і не змирившись із втратою, батько отримує підозрілий лист нібито від Бога із пропозицією відвідати ту саму хижу. Після довгих вагань Мак вирушає в подорож, яка вщент розіб'є його уявлення про природу речей.

Успіх «Хижі» розпочався з того, що робітник-ремонтник із містечка Якима, штат Вашингтон, Калеб Новак купив роман невідомого автора про зажуреного батька, який зустрічає Бога у вигляді галасливої афроамериканки. Цей чоловік настільки захопився історією спасіння й Божої любові, що відразу придбав іще 10 примірників і роздав їх членам сім'ї, а також друзям.

Книга стала об’єктом безперервної критики з боку деяких церковних лідерів США. Наприклад, протестантський служитель Чак Колсон написав відгук під назвою «Тримайтеся подалі від “Хижі”». У ньому Колсон критикує «безглузді висловлювання» персонажів Бога.

Євангельський лідер Альберт Молер у своїй радіопередачі назвав Хижу книгою, що «викликає неабияку стурбованість, бо в ній багато нерозведеної єресі».

Пастор церкви Mars Hill Church Марк Дрісколл у своїх доктринальних статтях розкритикував використані в Хижі художні прийоми й образи Трійці, в якій Бога Отця зображено афроамериканкою, Ісуса Христа – близькосхідним теслею, а Святого Духа – азіаткою.

Але варто визнати, що ця книга отримала кілька позитивних відгуків як від пересічних читачів, так і від богословів. Теолог Рендал Розер навіть написав книгу «Знайти Бога в “Хижі”» (Finding God in the Shack, Paternoster, 2009), в якій дає відповіді на більшість докорів критиків. Назва книги – це метафора «будинку, побудованого на власному болю».

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: