• Головна
  • Новини
  • Олег Сенцов у Львові презентував двотомник про російську в’язницю: “Це моя найвідвертіша література”

09.09.2020, 13:11

Олег Сенцов у Львові презентував двотомник про російську в’язницю: “Це моя найвідвертіша література”

Письменник і режисер, колишній в'язень Кремля Олег Сенцов презентував у Львові двотомне видання своїх творів про перебування у російській в’язниці.

Двотомник, який об'єднує збірку малої прози «4 з половиною кроки» та щоденник «Хроніка одного голодування» надрукували російською та українською мовами у «Видавництві Старого Лева», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тут два томи, і це була моя ідея зверстати їх разом, тому що вони пов’язані однією темою. Я дуже радий, що «Видавництво Старого Лева» зреалізувало це в такому форматі і з такою обкладинкою, як я хотів. Так, вони коштують, як на мене, не мало, але я дуже багато себе сюди вложив. Це моя найбільш відверта література», - зазначив Сенцов.

Олег Сенцов у Львові презентував двотомник про життя у російській в’язниці / Фото: Маркіян Лисейко. Укрінформ

Ці твори автор писав майже п’ять років у в’язниці Росії, куди потрапив у 2014 році, за обвинуваченням у «створенні та керівництві терористичною групою» та «підготовці терористичних актів» в окупованому Криму.

«Хроніка одного голодування» — тюремний щоденник про 145 днів, починаючи з 14 травня 2018 року, які Сенцов тримав голодування з вимогою звільнити українських політв’язнів. Автор відверто фіксував свій стан, тюремні будні, думки та спостереження. У в’язниці не забороняли писати, і всі знали, що він пише, бо був під пильним наглядом та постійним відеоспостережанням. Сенцов впевнений, що якби знали, що він описує, то скоріш за все вилучили б рукопис, але автор спеціально писав нерозбірливим почерком, не проставляв дати, не виділяв абзаци.

«У вязниці не заборонено писати, заборонено писати про в’язницю. Я казав, що пишу сценарій, книжку-фантастику, щоб якось розвіятися. Коли вже був у карцері і голодував, писав у відкриту, але дуже маленькими буквами і потоком тексту, і очима важко було за нього зачепитися. Вони брали, дивилися, нічого не могли зрозуміти, таким чином, я написав і зберіг», - каже Сенцов.

До книги «4 з половиною кроки» увійшли 15 оповідань. Це історії з реального життя в’язнів, тюремний побут, зовсім інший світ, який існує лише за гратами.

Сенцов у в’язниці писав російською мовою, але Сергій Осока переклав книги українською, так читач може обрати сам, якою мовою йому краще прочитати. Поки що двотомник вийшов накладом 2 тисячі примірників.

У видавництві Старого Лева кажуть, що відразу після звільнення, як Сенцов розповів про свої рукописи, спланували їх видати і приурочити презентацію до річниці звільнення українських політв’язнів.

«Найбільше часу і роботи витратили на розшифрування почерку Олега, це було важко. Не одна людина була задіяна. Але воно того вартувало. Для мене це дуже енергетичні книжки », – каже головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: