• Головна
  • Новини
  • Вчені знайшли ймовірну причину задишки після перенесеного коронавірусу

31.01.2022, 15:08

Вчені знайшли ймовірну причину задишки після перенесеного коронавірусу

Тривале дослідження COVID-19 допомогло вченим виявити мікропошкодження в легенях, які можуть пояснити задишку. Їх не видно на стандартних тестах.

Про це розповідає міжнародне видання The Guardian, передають Букви.

У легенях пацієнтів з так званим “тривалим COVID-19” або “пост-COVID-19 синдромом” виявлені аномалії, які й можуть стати поясненням, чому задовго після первинної інфекції багато хто все ще відчуває задишку.

Результати пілотного дослідження за участю 36 пацієнтів виявили ймовірність того, що COVID-19 може спричинити мікроскопічні пошкодження легенів, яке не можна виявити за допомогою рутинних тестів.

За словами доктора Емілі Фрейзер, консультантки з медицини Оксфордського університету та співавторки дослідження, останні висновки є першим доказом того, що здорова мікроструктура або ж судинна система легенів можуть бути порушені. 

Функція легенів відповідно також порушується. Виявлення причини такої аномалії дозволить вченим у майбутньому розробити ефективні методи лікування таких станів. Схожі симптоми спостерігаються в людей, не залежно від початкового перебігу захворювання – чи був він важким, чи легким. Також, таке ускладнення буває як у дорослих, так і у підлітків.

Під час досліджень використовують спеціалізовану техніку МРТ, за допомогою якої пацієнти вдихають газ ксенону, лежачи у сканері. Газ можна простежити, коли він переміщується з легенів у кровотік, даючи показання того, як функціонують легені. 

Початкові результати, опубліковані на сервері попереднього друку bioRxiv, показують, що пацієнтів з тривалим коронавірусом спостерігається “значно порушений газообмін” з легенів у кров, навіть якщо інші тести є нормальними. Подібні відхилення були виявлені у пацієнтів з COVID-19, які були госпіталізовані з важким перебігом захворювання.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: