• Головна
  • Новини
  • ВВП України зростатиме на 3,5% цьогоріч та в 2022 році – ЄБРР

29.06.2021, 14:59

ВВП України зростатиме на 3,5% цьогоріч та в 2022 році – ЄБРР

За прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), валовий внутрішній продукт України зростатиме у 2021 та у 2022 році на 3,5%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ЄБРР.

Очікується, що ВВП України зростатиме на 3,5% щорічно у 2021 та 2022 роках. Основні ризики для реалізації цього прогнозу пов’язуються з повільним темпом реформ і вакцинації, зазначають у ЄБРР. У банку пояснюють, що зниження іноземного попиту в поєднанні з впливом на внутрішній попит неодноразових нокдаунів обумовили падіння ВВП на 4% у 2020 році. Втім, покращене макрофінансове управління виявилося дуже корисним у кризу та допомогло країні зберегти макроекономічну стабільність.

«Хоча у першому кварталі 2021 року в економіці відбулося падіння на 2,2% порівняно з минулим роком через продовження локдауну, є ознаки поступового повернення до зростання у другому кварталі завдяки підвищенню цін на товарно-сировинну продукцію», - наголосив провідний регіональний економіст ЄБРР Дімітар Богов.

Обсяги промислового виробництва в Україні за січень-квітень 2021 року збільшилися на 1,5% порівняно з минулим роком, тоді як обсяги експорту та імпорту зросли у першому кварталі, відповідно, на 12% та 11%, констатують фахівці банку. Вони також звертають увагу, що перекази коштів зросли з січня по квітень 2021 року на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, інфляція прискорилася у 2021 році на тлі зростання світових цін на харчову продукцію та у травні сягнула 9,5%, у зв’язку з чим Національний банк України двічі підвищував облікову ставку, останній раз до рівня 7,5% у квітні 2021 року.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: