• Головна
  • Новини
  • Dragon Capital погіршив прогноз зростання ВВП України у 2021 році до 3,5%

08.09.2021, 13:44

Dragon Capital погіршив прогноз зростання ВВП України у 2021 році до 3,5%

Інвестиційна компанія Dragon Capital погіршила прогноз зростання української економіки в 2021 році з 4,6% до 3,5% через несподівано гірші, ніж очікувалося, попередні дані ВВП у другому кварталі цього року.

Про це повідомив засновник та генеральний директор компанії Томаш Фіала, передає "Інтерфакс-Україна".

"(Оприлюднені Держстатом - ІФ) результати другого кварталу були набагато гіршими, ніж усі очікували: лише 5,4% замість майже 7-8%, яких всі очікували. Цей результат другого кварталу здивував і місцеві, і глобальні банки", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив Фіала, однією з причин такої оцінки від Держстату стала оптова торгівля, що має досить велику частку у ВВП, падіння якої за підсумками півріччя прискорилося до 5,7% із 3,0% за підсумками першого кварталу.

"Це дуже несподівана цифра, тому що всі суміжні сектори зростають, і роздрібна торгівля зростає досить швидко. Виникає запитання до того, як Держстат працює і складає ці звіти. 14 вересня буде випущено більш докладні дані щодо оптової торгівлі, а 20 вересня – щодо ВВП. Там побачимо. Але поки що не зрозуміло, чому оптова торгівля могла так впасти", - додав голова Dragon Capital.

Він нагадав, що в середині липня інвесткомпанія вже знижувала прогноз зростання української економіки в поточному році - з 5,3% до 4,6%. Водночас Фіала повідомив, що наступного року оцінка зростання реального ВВП залишається незмінною - 4,3%.

За словами голови Dragon Capital, наразі зовнішня кон'юнктура для України дуже сприятлива: ціни на її експорт зросли, вартість грошей у світі залишається низькою, а ймовірність довгострокового зростання інфляції у світі й різкого розвороту політики провідних центробанків ринків поки що мала.

"Але, звісно, уряду і керівництву країни треба мати на увазі, що така ситуація буде не завжди. Тому треба насамперед тримати консервативною монетарну і фіскальну політику й знижувати дефіцит (держбюджету - ІФ) до 3% ВВП", - наголосив Фіала.

Згідно з оцінками Dragon Capital, дефіцит держбюджету України в 2021 році становитиме орієнтовно 3,9% ВВП замість закладених у держбюджеті 5,2%. "Просто не вийде залучити фінансування на більший дефіцит навіть за тієї хорошої кон'юнктури, яка є", - вважає Фіала.

Він уточнив, що роловер з ОВДП перебуває на рівні приблизно 97%. Тобто Мінфін на внутрішньому ринку запозичує менше, ніж йому потрібно виплатити за старими боргами, а залучає кошти на фінансування дефіциту за рахунок єврооблігацій, кредитів Світового банку або макрофінансової допомоги ЄС, другий транш якої на EUR600 млн очікується в середині вересня.

Коментуючи зростання доходів держбюджету, інвестбанкір пояснив їх високим дефлятором - на рівні майже 20%, зростанням імпорту та податком на прибуток, особливо сировинних компаній.

На думку голови Dragon Capital, монетарна політика Нацбанку з середини минулого року, коли змінилося його керівництво, залишається грамотною, а рішення припинити з 1 жовтня програму з довгострокового рефінансування під держоблігації додає НБУ позитивних оцінок.

Говорячи про ризики, Фіала раніше №1 назвав Росію. "На жаль, він (цей ризик - ІФ) нікуди не дівається. Росія весь час буде нам створювати якісь проблеми, тому це основна проблема", - пояснив він свої слова.

Другим ризиком голова Dragon Capital назвав можливе погіршення кон'юнктури на сировинних і фінансових ринках, третім - відкат у реформах.

Фіала нагадав, що всі бізнес-асоціації з 2014 року переконували уряд України в необхідності створення нового правоохоронного органу замість податкової міліції, ВБЕЗ у МВС і департаменту "К" у СБУ. Він має працювати по-новому: без корупції, з кваліфікованими кадрами на ринкових зарплатах.

За його словами, бізнес очікував повної сепарації від попереднього досвіду, а уряд призначив головою Бюро економічної безпеки колишнього керівника одного з органів, який у минулому тиснув на бізнес, був причиною поганого бізнес-клімату і низьких інвестицій.

"Час покаже, але перший сигнал насторожує. Опускаються руки, коли бізнес залучають до діалогу, ти висловлюєш уряду свої побажання, а він їх ігнорує", - зазначив Фіала.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: