• Головна
  • Новини
  • Нацбанк знову підвищив облікову ставку та погіршив прогноз інфляції й росту ВВП на 2022 рік

20.01.2022, 16:59

Нацбанк знову підвищив облікову ставку та погіршив прогноз інфляції й росту ВВП на 2022 рік

Національний банк України через інфляцію вирішив підвищити облікову ставку з 9% до 10% річних з 21 січня. Це перше підняття у 2022 році, але вже шосте з березня 2021-го. Також Нацбанк погіршив прогноз інфляції та росту ВВП на 2022 рік.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко на пресбрифінгу 20 січня, передає Громадське.

Прогноз інфляції погіршили з 5% до 7,7%. Також НБУ погіршив прогноз росту ВВП країни у 2022 році — з 3,8% до 3,4%.

У НБУ підсумували, що за 2021 рік реальне ВВП виросло близько на 3%. Відновленню економіки сприяв сталий попит, нарощування інвестицій підприємствами після кризи, а також рекордний урожай сільськогосподарських культур, йдеться в повідомленні.

Водночас у Нацбанку зазначили, що економічне пожвавлення було повільнішим, ніж очікувалося. Натомість прогнозують, що у 2022 році економіку підтримають споживчий попит і сприятливі умови торгівлі.

Як пояснив голова НБУ, підняття облікової ставки потрібне для покращення інфляційних очікувань, щоб забезпечити зниження інфляції до цілі в 5%.

Що зараз з інфляцією?

Інфляція в Україні у 2021 році стала найбільшою за останні 4 роки. Ціни зросли на 10% — найбільше на цукор, соняшникову олію та природний газ.

Темпи інфляції трохи сповільнилися наприкінці 2021 року завдяки рекордним врожаям і корекції окремих світових цін на продовольство. Але темпи інфляції сповільнилися менше, ніж прогнозували. Через це Нацбанк у грудні вп'яте з початку 2021 року підняв облікову ставку — цього разу до 9,0% — щоб нівелювати вплив додаткових інфляційних ризиків для забезпечення зниження інфляції до цілі у 5%.

За прогнозами Нацбанку, інфляція має повернутися до цільового показника у 5% у 2023 році. Сповільнення інфляції прогнозують зокрема завдяки збереженню сприятливої ​​ситуації на валютному ринку і високим урожаям сільськогосподарських культур.

За оцінками Нацбанку, пік зростання споживчих цін припадав на вересень-жовтень 2021-го, а надалі інфляційний тренд повернеться.

Облікова ставка

Так, з 21 січня облікова ставка становитиме 10% річних. Це перше підняття у 2022 році, але вже шосте з березня 2021-го. Попереднє було в грудні — тоді облікову ставку підняли до 9,0%.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Це відсоток, під який НБУ надає кошти банкам і, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам. Облікова ставка є чи не найголовнішим інструментом НБУ для впливу на інфляцію (зростання цін).

Завдяки зниженню ставки регулятор робить кредити доступнішими (бо відсоток за ними стає меншим), внаслідок чого банки починають видавати більше грошей, їх в економіці стає більше. А коли грошей більше — інфляція пришвидшується: грошей стає менше на депозитах, більше «на руках» і, відповідно, люди більше витрачають.

Вища інфляція фактично призводить до знецінення гривні: за одну й ту саму суму внаслідок зростання цін можна купити менше товарів.

І все це працює навпаки — коли ставка підвищується, кредити та депозити стають дорожчими, вони стимулюють населення більше заощаджувати. Врешті-решт грошей в економіці стає менше, тож інфляція сповільнюється.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: