• Головна
  • Новини
  • В окупованому Криму на межі зникнення опинилося велике прісноводне озеро

14.03.2021, 18:10

В окупованому Криму на межі зникнення опинилося велике прісноводне озеро

Озеро Бугаз на околицях Судака в окупованому Криму сильно обміліло і перебуває на межі зникнення.

Про це пише «Крим.Реалії» з посиланням на кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова, який відвідав Бугаз 13 березня, передає Громадське.

На його думку, озеро стабільно втрачає свій рівень і незабаром може повністю висохнути. Він зазначає, що це результат не посухи, а надмірного споживання підземних вод. Каже, що з пониженням рівня ґрунтових вод вичерпалися джерела, що живили озеро. Нині така ситуація і на багатьох інших водоймах півострова.

«Право на сприятливе навколишнє середовище – одне з конституційних прав. Водна проблема в Криму обмежує це право кримчан. Колись мальовниче місце  озеро Бугаз — яскравий тому приклад, зараз водоймище перебуває на межі зникнення», — каже правозахисник.

«Крим.Реалії» пишуть, що за інформацією краєзнавців, Бугаз живлять три підземних прісних джерела, також поповнюють запаси дощові та талі води. Відтак вода в озері, на відміну від більшості прибережних солоних озер в Криму, придатна для пиття.

Після анексії Україна перекрила канал, яким вода з материкової частини потрапляла на півострів. Цим забезпечували до 85% потреб Криму в прісній воді.

Підконтрольний Кремлю «глава» Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень. Відтак із 7 вересня частині населення почали подавати воду строго за годинами. 19 вересня окупаційна влада анонсувала обмеження подачі води в низці населених пунктів ще й на південному узбережжі півострова.

Позиція України

Українська влада наголошує, що за міжнародним правом окупаційна влада повністю відповідає за водопостачання та забезпечення населення цієї території іншими ресурсами.

Так званий глава Криму вимагав порушити в РФ кримінальні справи проти тих, хто перекрив Північно-Кримський канал. Водночас представництво президента України в Криму відкинуло всі звинувачення, нагадавши, що повну відповідальність несе окупаційна влада.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: