• Головна
  • Новини
  • В Україні набули чинності нові вимоги до якості молока

17.07.2019, 16:03

В Україні набули чинності нові вимоги до якості молока

В Україні з 12 липня набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства "Про затвердження нових вимог до безпеки молока і молочних продуктів".

Про це повідомило УНН із посиланням на прес-службу Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Вказаний документ має уніфікувати українські та європейські вимоги до молока і молочних продуктів, врегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій і відмінити застарілі норми в цій сфері.

Уточнюється, що нові вимоги стосуватимуться усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока та молозива, призначених для власного споживання, та приготування, обробки і зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.

Крім того, менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації Євгеній Кузьменко передбачає, що нові вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока вищого сорту.

"До того ж, оновлення вимог у даній сфері дозволить привести законодавство у відповідність з вимогами ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпеки; зобов'яже переробників стежити за показниками якості та безпеки, дозволить впровадити принципи ризик-орієнтованого підходу при формуванні періодичності відбору зразків, покладаючи відповідальність на операторів ринку і залишаючи компетентному органу інструмент контролю сумлінності оператора ринку", - зазначив Кузьменко.

При цьому, у ЄБА переконані, що лише прийняттям даного наказу одразу підвищити рівень якості та безпеки молочної продукції в Україні не вийде, оскільки для цього потрібні комплексні зміни.

Нагадаємо, за даними експертів, молочка входить до списку тих продовольчих товарів, які найчастіше фальсифікують в Україні.

До прикладу, фальсифікат вершкового масла та згущеного молока на українському ринку становить близько 60%. А сир в нашій країні, кажуть експерти, фальсифікований на 75%.

За словами депутата Сергія Тригубенка, для фальсифікату молочної продукції, як правило, використовується пальмова олія. А показники імпорту цієї продукції в Україну останні кілька років ростуть рекордними темпами.

За думку експерта Олексія Дорошенка, в цілому, в Україні підроблений кожен другий продукт.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: