• Головна
  • Новини
  • Уряд планує скасувати книгу обліку для ФОПів, які не платять ПДВ

04.12.2019, 11:33

Уряд планує скасувати книгу обліку для ФОПів, які не платять ПДВ

У Верховній Раді зареєструють законопроєкт, який спростить взаємодію з податковою - йдеться, зокрема, про скасування книги обліку для ФОПів, які не є платниками ПДВ.

Про це міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет написав на своїй сторінці у Facebook.

“Сьогодні разом з Ярославом Железняком (народний депутат, фракція “Голос” - ред.) реєструємо законопроєкт, який дещо спростить взаємодію з податковою. Із найцікавішого — скасування книги обліку для ФОПів, які не є платниками ПДВ. Про цю книгу під постом, де я проводив опитування, згадували чи не найчастіше”, - написав Дубілет.

За його словами, серед нововведень планується скасувати книги обліку для ФОПів, які не є платниками ПДВ.

Урядовець підкреслив, що позитивно висловились за цей законопроєкт ледь не більшість депутатів з усіх фракцій. “Два тижні тому ми з Ярославом провели круглий стіл на цю тему, а цього тижня було зібрано чи не рекордну кількість підписів за цей законопроєкт від депутатів з усіх фракцій”, - додав міністр.

Нагадаємо, 74% українців підтримують нові закони про касові апарати, які зобов'язують навіть малі підприємства та ФОП видавати фіскальні чеки покупцям.

Президент Володимир Зеленський підписав закони, які зобов’язують ФОПів використовувати касові апарати та дають можливість отримати кешбек з покупки у разі невідповідності чеку.

За новим законом, ФОПи 2, 3 та 4 груп зобов’язуються використовувати реєстратори розрахункових операцій (іншими словами касові апарати - Ред.), у тому числі у вигляді додатків на смартфон, чи комп’ютер. 

Як зазначається в документі, Податкова служба безкоштовно надасть бізнесу програмний РРО, який називається "E-Receipt" (е-Чек - електронний чек). Скачати і протестувати додаток можно з веб-сторінки податкової. Також можна створити власну програму і внести її в реєстр податкової.

Разом з новим РРО вводиться електронний чек, який можна буде видавати замість паперового. Клієнт може отримати чек у свій месенджер, або відсканувати QR-код з пристрою продавця-підприємця.

Якщо підприємець видав покупцю повністю, або частково не фіскалізований чек хоча б на один товар, дорожчий за 850 грн, покупець може написати скаргу в Податкову і отримати "кешбек" в розмірі 150% від вартості товару. 

Частину цього штрафу отримує сам покупець, а іншу частину - держава.

Якщо чек не був виданий взагалі - підприємець отримує штраф 850 грн за перше порушення, і не менше 1700 грн за наступне.

Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, який може відноситися до II групи платників єдиного податку.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: