22.08.2021, 13:38

«Наш тризуб – знак князя Володимира», – Глава УГКЦ

Блаженніший Святослав підкреслив, що український тризуб є знаком святого рівноапостольського князя Володимира.

Про це пише департамент інформації УГКЦ.

«Я пригадую, як мій дідусь показував мені банкноти з тризубом ще Української Народної Республіки. І на тризубі можна було розшифрувати слово "воля". За ту волю наші предки на своїй рідній землі змагалися століттями», – зазначив Глава Церкви.

Саме тому, каже Предстоятель, цього року ми святкуємо відновлення Української державності. Сучасна Українська держава є плодом руху цілих поколінь впродовж тисячоліття.

«Нашу національну пам'ять хотіли вкрасти, присвоїти. Впродовж багатьох історичних моментів ми жили на рідній землі, але в чужих державах. Ми навіть навчилися недовіряти державі, вважати її чимось чужим, ворожим, пильнувати, щоб наші приватні інтереси не перетиналися з державними. Це – наша вада, яка ще сьогодні нас переслідує, – зазначив Отець і Глава Церкви і додав: – Але тих 30 років правда, історична пам’ять починала невпинно виходити на яв, завойовувати серця і уми українців. І ми сьогодні розуміємо, що 30 років тому ми отримали дар Божий, за який тисячоліттями змагалися наші предки і наші попередники».

Блаженніший Святослав назвав три важливих моменти, які, на його думку, варто усвідомити до 30-го ювілею відновлення Незалежності України.

По-перше, у День Незалежності нашої Батьківщини дуже важливо згадувати героїв, які віддавали свої життя за становлення, захист і збереження Української державності. «До українських героїв по-різному ставляться. Але ми починаємо щораз то глибше усвідомлювати, що ці герої є, ми маємо на кого рівнятися. І ми маємо сьогодні продовжувати цю естафету», – зазначив Глава УГКЦ.

Друга надзвичайно важлива річ – це усвідомлювати, що «ця держава є моя, не чужа і я за неї відповідальний». «Українці, які виходили на майдани, маніфестували свідомість відповідальних громадян, свідомість, що Україна буде такою, якою ми разом як громада її збудуємо. Ми не хочемо, щоб нам хтось диктував свої тези про нашу історію. Так само ми розуміємо, що ніхто з-зовні не прийде і не збудує нам гідну, справедливу українську державу. Це наша відповідальність. Джерелом влади в Україні є народ. Але народ повинен контролювати ту владу, яку обирає. Повинен вимагати від неї і молитися за її навернення, якщо потрібно. Народ повинен відповідально ставитися до своєї свободи, бо свобода завжди пов’язана з відповідальністю. Хоч тридцять років тому ми отримали свободу, проте ми щодня вчилися бути свобідними, вільними людьми», – констатував Предстоятель.

Третя важлива риса 30-ти років незалежності України – це те, що впали кайдани, впав Радянський Союз, ми відчули себе вільними на своїй землі і відкрилися кордони. «Ми тридцять років вчимося жити з відкритими кордонами. Але тут перед українцями постали виклики: що робити – їхати закордон чи лишатися вдома, – зауважив духовний лідер і додав: – Інколи була спокуса їхати закордон і користати з вигод чужих держав… За 30 років незалежності ми пережили кілька дуже сильних хвиль еміграції… Але 20 років тому святий Папа Іван Павло ІІ звернувся до українців із закликом залишатися вдома… Ми повинні цю державу сьогодні розбудовувати, ми її сьогодні захищаємо ціною життя і крові наших захисників, тому про них ми особливо пам’ятаємо, молимося і дякуємо. Разом з тим ми сьогодні думаємо про майбутнє, що наша держава, вільна Україна має бути європейською країною, яка повертається в лоно європейських народів і несе зі собою світло своєї історії, світло своїх страждань і перемог, світло християнської віри. Таку Україну ми хочемо сьогодні будувати, за неї молимося і для неї живемо», – наголосив Блаженніший Святослав.

Крім того, Глава УГКЦ заявив, що він вітає закон про мову, який прийняв український Парламент, і вважає, що це є однією з ключових віх у будівництві нашої незалежної Держави.

«Ми, українці, повинні з повагою ставитися до мов всіх народів, які живуть в Україні… Проте державна політика підтримки, захисту, промоції мови в Україні є одним з ключових завдань України. Як це буде відбуватися, це вже інше питання. Це має відбуватися, зважаючи на здатності і можливості громадян, які живуть в Україні. Але певна політика, чітка, поетапна, розумна, цілеспрямована є конче необхідною».

Ми маємо одну державну мову, і вона має бути присутньою у всіх сферах діловодства, суспільства, політики, культури, вважає Глава Церкви. І якщо вона потребуватиме окремого захисту, додає він, держава мусить ці механізми належно опрацювати.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: