• Головна
  • Новини
  • У центрі Львова побудують готель: архітектори хочуть конкурс

05.04.2019, 20:00

У центрі Львова побудують готель: архітектори хочуть конкурс

Уже понад 10 років на Міцкевича, 9 у Львові намагаються збудувати готель із підземним паркінгом. Однак за роки ділянка заросла хащами, а впрядкувати її поки що не змогли.

Про це пише видання Твоє місто.

Торік у грудні виконавчий комітет ЛМР видав дозвіл на проектування шестиповерхового готелю з підземним паркінгом. На це відреагувала Львівська обласна спілка архітекторів та звернулася до міського голови та забудовника, аби провести міжнародний архітектурний конкурс на забудову ділянки, посилаючись на статтю 6 закону України «Про архітектурну діяльність». При цьому спілка пообіцяла всіляко сприяти інвестору, якщо той погодиться провести конкурс.

«Ми надіслали листа інвестору, але ніякої реакції від нього поки що не було. Враховуючи, що це знакове місце у центрі Львова, тут важливо провести міжнародний конкурс. Але все залежатиме від позиції власника ділянки. Конкурс нам дає надію, що у цьому місці буде нормальний об’єкт», – розповів у коментарі виданню голова Львівської обласної організації Національної Спілки Архітекторів України Богдан Гой.

Будинок №9 на площі Маріацькій (тепер Міцкевича – ред.) у 1839 році збудував архітектор Вільгельм Шмідт для Венцеля Гудеца. Будинок став одним із перших на цій площі. Наприкінці XIX століття у партері правого крила будинку був магазин фірми «Рудольф Дітмар» – віденської фабрики метеорних ламп.

Оригінальний вигляд будинку на Міцкевича, 9, Фотографії старого Львова

У 1990-х роках сусідній будинок №10, який називали «вивихнутим», згорів, а будинок №9 почав руйнуватися через просідання ґрунтів. За іншою версією представники Спілки художників, які працювали у будинку, підрубали несучі мури у підвалах, створивши там майстерні, через що і завалилася сходова клітка. У 1997 році будинок демонтували через аварійність.

2001 року ВАТ «Львівнафтопродукт» отримує в оренду на 50 років із правом викупу ділянку площею 0,1090 га на Міцкевича, 9 для будівництва адміністративно-торгового центру. Розпочати роботи заважали судові процеси, адже до демонтажу будинку Львівська обласна спілка художників орендувала тут приміщення та оформила право власності на деякі з них. У 2006-2007 роках право власності скасували через суд.

Проект, який публікували у ЗМІ у 2010-2011 роках

Наступного року ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», яке у 2005 році придбало цю ділянку у «Львівнафтопродукту» і належить Віталієві Антонову – власнику ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (заправки «ОККО»), – отримало від міськвиконкому дозвіл на проектування об’єкта будівництва. Після цього забудовник мав розробити та узгодити проект і заплатити інвестиційний внесок. Тоді ж у міста була ідея відновити зруйнований будинок, наповнивши його сучасними функціями, або збудувати новий, який би гармонійно вписався у наявне історичне середовище. Втім, роботи так і не почали через спротив спілки художників.

За словами головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, у 2018 році у місто видало лише вихідні дані та обмеження для проектування. 

«Якщо інвестор на приватній ділянці захоче зробити конкурс – він його зробить. Забудовник знає, що там є археологія. Коли він почне археологічний супровід стане зрозуміло, чи можна там зробити паркінг, адже там точно проходила міська дорога і оборонний мур. Якщо ті залишки є, можливо це стане частиною конкурсного завдання», – вважає архітектор.

Те, що залишилося від будинку на Міцкевича, 9 після демонтажу

За його словами, матеріали щодо будівництва на Міцкевича, 9 надіслали до ЮНЕСКО на рекомендацію, адже про археологічні залишки відомо лише з попередніх розшукувань.

«Як воно точно виглядає покажуть розкопки, коли вже почнеться будівництво. Однак жодних дозволів на ці розкопки інвестор не отримував. Якщо є археологічні знахідки, їх мають задокументувати: обміряти, визначити цінність і, за необхідності, використати їх у архітектурі. До прикладу, експонувати у підвалах або облаштовувати за склом на поверхні. Є різні прийоми. Бажано, аби їх не викорчовували, як це зробили на Краківській – Вірменській, де трактор просто змішав археологічні знахідки з будівельним сміттям», – каже архітектор.

Місто також рекомендувало власнику ділянки провести конкурс, утім терміни реалізації проекту залежатимуть від експертизи і про них, за словами Юліана Чаплінського, говорити зарано.

Журналісти видання намагалося поспілкуватися з представниками ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», втім поспілкуватися із ними не вдалось.

Візуалізація ЛМР

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: