• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині у замку Ратичі археологи віднайшли кахлі 16 століття

02.08.2020, 12:00

На Хмельниччині у замку Ратичі археологи віднайшли кахлі 16 століття

На Хмельниччині біля заповідника «Межибіж», під час дослідження митниці, замку Ратичів археологи віднайшли кольорові кахлі іноземних майстрів XVI століття.

Про це кореспондентам Суспільного розповів, директор державного історико – культурного заповідника «Межибіж», Олег Погорілець. За його словами це дарунок тодішньої королеви Польщі, Бона Скерцо, князеві Миколі Синявському.

Серед знайдених артефактів, вирізняється колекція кахлів, яка вказує на те, що це робота європейських майстрів. Фото: СуспільнеСеред знайдених артефактів, вирізняється колекція кахлів, яка вказує на те, що це робота європейських майстрів. 

Фрагменти археологічного дослідження замку Ратичів, який знаходиться за два кілометри від Меджибізької фортеці. Серед знайдених артефактів, вирізняється колекція кахлів, яка вказує на те, що це робота європейських майстрів, розповідає директор державного історико – культурного заповідника «Межибіж», Олег Погорілець.

За словами дослідника, кахлі це дарунок тодішньої королеви Польщі. Фото: СуспільнеЗа словами дослідника, кахлі це дарунок тодішньої королеви Польщі.

«Маленькі хлопчики Путі, які тримають щити, де зображено були герби. На одному гербі зображено вужа, який ковтає немовля. А на іншому фрагменті зображено такого самого маленького хлопчика, але на щиті вже зображено орла», - говорить Олег Погорілець.

Дослідники не могли визначити як вони з’явилася на військовому об’єкті - митниці, говорить Олег Погорілець.

«Коли ми почали досліджувати кому могли належати ці герби, виясняється, що знаменитий Міланський чи італійський рід Сфорців, має саме такі герби. Ми подумали, що має далекий Мілан до Меджибожа? І тоді ми почали досліджувати літературу. І виявляється, що такі герби мала королева Польщі, початку першої половини 16 століття, Бона Сфорце», - розповідає дослідник.

Сцена, на якій Георгій змієборець вбиває змія. Фото: СуспільнеСцена, на якій Георгій змієборець вбиває змія.

Також на кахлях зображені й інші сюжети — це райські пущі. Розповідає Олег Погорілець. На фрагментах намальовані дерева, всипані яблуками і фігурка Єви. Сцена, на якій Георгій змієборець вбиває змія, продовжує розповідь Олег Погорілець. Дослідники по фрагментах шукають ту принцесу, заради якої Георгій і створив свій подвиг.

У нас зберігаються фрагменти коня, на якому знаходиться рицар Ми маємо обличчя цього рицаря, де він верхи сидить на коні. Ми навіть маємо фрагменти лапи дракона, який на спині і прохромлений списом», - каже директор заповідника.

Результати археологічних розкопок дослідники фіксують у звітах про науково – дослідну роботу, каже Олег Погорілець.

Студенти Лівівського політеху відтворять камін або піч, яка була зроблена з цих кахлів. Фото: Суспільне

Студенти Лівівського політеху відтворять камін або піч, яка була зроблена з цих кахлів. Фото: Суспільне

«У звітах за 2003 рік, ми можемо побачити фрагменти кахелів, на яких можливо зображена і Бона Сфорца, і Адам, який отримує яблуко від Єви. В подальшому ми робимо реконструкцію цих сюжетів», - додає Олег.

За словами Олега Погорільця вже є попередня домовленість із Львівською політехнікою, що студенти візьмуть цю тему, як свою дипломну роботу, і відтворять камін або піч, яка була зроблена з цих кахлів.

Фото - Суспільне

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: