• Головна
  • Новини
  • У Польщі попередньо підтримали закон про обмеження медіавласності

12.08.2021, 14:41

У Польщі попередньо підтримали закон про обмеження медіавласності

Сейм Польщі увечері 11 серпня проголосувала за поправки до закону про телерадіомовлення, відомі також як lex TVN. Поправки передбачають обмеження на володіння польськими ЗМІ. Критики стверджують, що зміни спрямовані на боротьбу з непідконтрольними польській владі медіа — зокрема каналом TVN, якою володіє американська медіагрупа Discovery.

Про це повідомляє Громадське із посиланням на RMF24.

За поправки проголосували 228 членів Сейму, проти висловилися 216. На підтримку lex TVN висловилися зокрема 223 члени владної партії «Право і Справедливість» і п’ятеро членів партії «Згода», яка напередодні оголосила про вихід із владної коаліції через незгоду з діями «ПіС».

Ухвалені поправки передбачають, що влада Польщі зможе не надавати ліцензії на здійснення діяльності медіа, у власності яких є не більш як 49% капіталу з-за меж країн Європейської економічної зони (це всі країни-члени ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, за винятком Швейцарії).

Польська влада офіційно стверджує, що lex TVN спрямований на боротьбу з можливою експансією Китаю, арабських країн та Росії на медіаринок Польщі. А втім, критики — опозиція, США та ЄС — вважають, що закон спрямований на посилення контролю над ЗМІ в Польщі.

Варто нагадати, що ще у 2015 році після приходу «ПіС» до влади та ухвалила рішення про підпорядкування суспільного мовлення TVP міністру фінансів — іншими словами, узалежнила керівництво мовлення від дій влади. А наприкінці 2020 року «ПіС» оголошувала про плани ввести податок на рекламні збори ЗМІ, що викликало протести останніх.

Розмовна назва поправок — lex TVN — не є випадковою. TVN є одним із небагатьох мовників у Польщі, які не контролюються владою (належить американській медіагрупі Discovery); крім того, він є одним із найпопулярніших каналів країни. Після набуття поправками чинності TVN не зможе працювати в Польщі, бо США не входять до Європейської економічної зони.

Саме тому рішення Сейму викликало критику Вашингтона. «Законопроєкт суттєво послабить медіасередовище, яке тривалий час вибудовував польський народ», — заявив 11 серпня Державний департамент США і закликав Варшаву поважати американські інвестиції в польську економіку.

Відреагував на рішення сейму і TVN, заявивши, що «рішуче й послідовно» захищатиме свій бізнес, і наголосивши, що поправки спрямовані конкретно проти мовника. Під стінами Сейму і в понад 100 польських містах відбулися акції протесту під гаслом «Вільні ЗМІ — вільні люди».

У верхній палаті польського парламенту — Сенаті — lex TVN планують розглянути протягом 30 днів, заявив лідер опозиційної Польської народної партії Владислав Косиняк-Камиш. Депутат Сейму від «ПіС» Марек Сускі заявив, що владна партія хоче внести зміни до поправок під час розгляду в Сенаті, дещо послабивши обмеження. Але опозиція вважає, що в такий спосіб їх хочуть ввести в оману.

«Демократична більшість у Сенаті ніколи не погодиться атакувати ЗМІ, незалежні від влади. Ми підтримаємо свободу слова й конституційну свободу преси», — заявив голова Сенату, депутат від опозиційної «Громадянської платформи» Томаш Гродський.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: