• Головна
  • Новини
  • У Львові перепоховають останки 24 жертв розстрілів у «Тюрмі на Лонцького»

08.05.2021, 09:59

У Львові перепоховають останки 24 жертв розстрілів у «Тюрмі на Лонцького»

Перепоховання відбудеться у червні, у річницю масових розстрілів у тюрмах Західної України, здійснених за наказом радянської влади.

Про зустріч з керівником Нацполіції у Львівській області щодо перепоховання жертв та завершення розслідування справи про масове захоронення людей на території Тюрми-музею на своїй Фейсбук-сторінці написав директор меморіально-пошукового товариства "Доля" Святослав Шеремета, інформує "Еспресо.Захід".

"Говорили про перепоховання останків 24-ох жертв політичних репресій, віднайдених та ексгумованих фахівцями Меморіально-пошукового центру "Доля" на території подвір’я Національного музею жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького". Перепоховання заплановано на другу половину червня", - йдеться у дописі.



Фото з фейсбук-сторінки Святослава Шеремети

У коментарі для "Еспресо. Захід" Святослав Шеремета зазначив:

"З керівництвом Національної поліції Львівщини ми обговорювали питання про надання дозволу на перепоховання. Також – результати кримінального провадження, яке було відкрито за фактом виявлення масового захоронення. А вже те, де відбудеться перепоховання та коли, –визначимо згодом. Скоріш за все, це буде у кінці червня, до річниці масових розстрілів у тюрмах Західної України, на Личаківському кладовищі".

Більше про дослідження, ексгумацію та перепоховання розповів директор Національного музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.

"Ці останки були виявлені під час розкопок у внутрішньому дворі тюрми, які ми проводили впродовж кількох років. Тоді за результатом виявлення масового поховання відкрили кримінальну справу. Впродовж цього часу тривало слідство, провели низку експертиз і зараз завершують роботу антропологи. В кінці минулого року ми отримали дозвіл від прокуратури на перепоховання, тепер заперечень не має також і поліція. Попередньо перепоховання плануємо провести у червні-липні, але поки конкретну дату назвати важко. Так само наразі не відомо, де ці останки будуть захоронені, але це однозначно буде одне з міських кладовищ", - повідомив історик.

Дослідження дали низку важливих висновків, головний з яких –  факт виявлення поховання жертв радянського терору.

"По-перше, встановлено факт вбивства в'язнів і їх таємного поховання. Також вивчено увесь супровідний матеріал, знайдений на цьому місці. Він підтверджує, що захоронення відбулося взимку, оскільки виявлено багато теплого одягу. Щодо дати, то ми вважаємо, що це зима 1939-40, або 1940-41 років. Тобто майже доведено, що це злочини радянського тоталітарного режиму. Остаточні дані про розслідування будуть оприлюднені вже ближче до дати перепоховання", - зазначає Руслан Забілий.

Також директор музею додав, що, на жаль, нікого з загиблих поки ідентифікувати не вдалося, але робиться усе, щоби на майбутнє це стало можливим:

"Зараз ми наполягаємо на тому, щоби зробити забір кісткової маси для визначення ДНК жертв. Можливо, у майбутньому таким чином вдасться цих людей встановити, коли з проханням про проведення експертизи звернуться їхні імовірні родичі".

Фахівці наразі дослідили лише частину приміщень комплексу колишньої тюрми та жандармерії, а у майбутньому мають намір провести його в усіх будівлях, на усіх поверхах і підвалах, а також на прилеглій території.

"Поки з того, що нам вдалося вивчити, виявлено лише 24 останки, знайдені у внутрішньому подвір'ї. У підвалах, де ми копали, жодних поховань не було. Також в ході розкопок, проведених минулого року, ми спростували гіпотезу, що подібні поховання могли б бути на іншому малому подвір'ї".

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: