• Головна
  • Новини
  • "Розпакувати" бідон з документи УПА довірили Руслану Забілому

18.01.2019, 15:27

"Розпакувати" бідон з документи УПА довірили Руслану Забілому

 17 січня генеральний директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий відвідав Рогатин з важливою місією - прийняти історичні матеріали, знайдені трьома рогатинцями у лісі між селами Руда та Воронів.

Володимир Дзера, Василь і Тарас Веркальці зізнаються, що натрапили на них випадково і дуже здивувалися, адже йдеться про унікальні речі, які можуть доповнити нашу історію новими цінними фактами, - про це пише сайт Рогатинської міської ради.

«Це трапилось у суботу, 12 січня, - зауважує Василь Веркалець. - Ми прийшли, щоб провести добре час, а доля подарувала під Старий Новий рік такий подарунок». Повстанський бідон був закопаний на невеликій глибині - 15-20 см. Про винятковість знайденої речі краяни зрозуміли одразу, побачивши кришку нетрадиційної форми.

«Ми вирішили розкопати знахідку, аби пересвідчитись, що вона не була порожньою, - пригадує Володимир Дзера. - Відкрили, побачили підручник історії та документи УПА, тому забрали все з собою».

Вже дорогою додому чоловіки постановили собі віддати архів у для опрацювання фахівцям. Отож, у понеділок повідомили про нього керівника Рогатинського історико-краєзнавчого музею «Опілля» Ольгу Благу, відтак попросили передати цінні речі у відповідний заклад, що займається вивченням і збереженням такого роду матеріалів.

«Велика рідкість у наш час, що люди знайшовши такий бідон, принесли його до музею і захотіли, щоб їх професійно опрацювали та опублікували, - зауважує Ольга Блага. - Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького" понад 10 років працює з такими артефактами. Їх оцифровують, спільно з Центром дослідження визвольного руху публікують в Електронному архіві українського визвольного руху, тож до документів є вільний доступ у мережі Інтернет. Ми вирішили, що знахідки з історії української повстанської армії, знайдені неподалік Рогатина" мають зберігатися у профільному закладі, де працюють вузькоспеціалізовані історики, котрі знають як їх опрацювати, відновити втрачені моменти».

Того ж знакового дня директор комунального музею міста зателефонувала у Львів. Не минуло й тижня, як керівник Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий прибув за «капсулою пам’яті», щоб забрати її на реставрацію, детальне опрацювання та подальше зберігання.

Біла рукавичка опускається у старий польський бідон. Звідти виглядає книга з історії та акуратно перемотані мотузкою згортки документів. Побіжний огляд знайденого дозволяє стверджувати, що матеріали містять дані про діяльність УПА на теренах Львівської, Тернопільської областей та Закерзоння. Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині. Серед давніх артефактів виявлено унікальний шарж головнокомандувача, імовірно, виконаний чорнилом. Низку документів радянського зразка, трофеї, до прикладу, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки. Крім того, фінансова звітність та касова документація.

"Наразі складно сказати про те, якій структурі належав архів, адже є багато шифрів, котрі потрібно опрацювати, - зазначає директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забіла. - З’ясувати звідки надходили ці документи, локалізувати територію за населеними пунктами, тоді можна буде говорити про рівень та характер цього архіву. Слід зауважити й те, що у бідоні міститься багато різних документів, котрі, імовірно, збирали для керівництва підпілля з ширшої території, ніж Рогатинщина».

За словами п.Руслана, знахідка дуже добре збережена і датується приблизно 1945р. Вона по-своєму унікальна, бо деталізує історію українського визвольного руху. Наразі необхідно, щоб над документами попрацювали фахові реставратори, просушили від надмірної вологи, надали первісного вигляду, котрий подекуди зіпсували цвіль та іржа, забезпечили збереженість на десятки років.

Після реставрації матеріали будуть зацифровані, а цифрова копія - викладена на ресурсі архіву українського визвольного руху, де розміщено понад 24 тис. документів, схожого характеру. Повну цифрову копію та опис усіх експонатів передадуть також у рогатинський музей. Водночас цей заклад поповнить свій фонд новими експонатами, котрі дозволять сформувати цікаву експозицію, пов’язану з рогатинським повстанським скарбом.

Сам бідон, де зберігалися цінні документи, та окремі персональні речі з нього  залишаться у Рогатині. Щоправда, наразі їх теж необхідно відреставрувати. Варто відзначити й те, що відкривачі "рогатинського скарбу" за унікальну знахідку не просили жодної винагороди, адже бачили її у інших моментах.

«Винагорода наша у тому, щоб дати історикам можливість більш детально вивчити минуле нашого краю, України, - акцентує Т.Веркалець. - Люди ризикували життям, щоб закопати такий архів. Ми не маємо ніякого морального права залишити його собі чи приховати. Від початку не було сумнівів  що з ними робити, оскільки хотіли, щоб на згадку про цю знахідку залишилось щось і в нашому комунальному музеї».
Тож мрія рогатинців помалу почала справджуватися – через деякий час його таємниці стануть відомі широкому колу науковців, музейників та краєзнавців. Адже «капсули пам’яті» й для того ховали під шаром землі, щоб майбутні покоління мали можливість вивчити і дослідити як повстанці боролися за незалежну Україну.

(Для сайту "Рогатинської міської ради" підготувала  Ольга ВЕРБ'ЯНА).

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: