• Головна
  • Новини
  • У Львівській опері презентували кантату-симфонію “Кавказ”

10.03.2019, 00:35

У Львівській опері презентували кантату-симфонію “Кавказ”

9 березня у Львівському національному академічному театрі опери та балату ім. Соломії Крушельницької презентували кантату-симфонію “Кавказ” за однойменною поемою Тараса Шевченка.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Музику до поезії написав Станіслав Людкевич. Вперше симфонія зазвучала у Києві у 1941 році, це за два місяці до початку війни.

“У добу Івана Франка склалась традиція, що у міста люди з усієї провінції з’їжджалися, щоб вшанувати Тараса Шевченка. Одні дарували вірші, інші - музику Нижанківського, Шопена, Бетховена  і ця традиція шевченкіади була започаткована саме в часи Івана Франка, який зумів перекласти твори Кобзаря різними мовами світу.  Пізніше ми маємо епоху революції 1917 та 20 років і пригадується слово полковника  Григорія Коссака: “Ви ще завзятіше  і гарніше боротись потрафите, у вас є слово Тараса  і сильна зброя”. Дарунками радянської доби були малі майдани, які творила епоха шістдесятників, сімдесятників, серед них Мирослав Миронович, який 1977 року зумів на Шевченківський вечір привселюдно виголосити “Кайдани порвіте” і через деякий час був ув’язнений. Пізніше Шевченкові подарували Революцію на граніті, Помаранчеву і щонайболючіше  - Революцію Гідності. Сьогодні ми, у 205-ту річницю, даруємо, мабуть, найкращий презент для Кобзаря. Всім відомо його тезу: “Коли ми діждемось Вашингтона.  З новим і праведним законом?".Ось він прописаний у Конституції””, – наголосив кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Богдан Лазорак.

Також у межах заходу голова Львівської ОДА Олег Синютка відзначив державними нагородами відомих громадських діячів та діячів культури.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: