08.08.2019, 21:01

У Кам’янка-Бузькій ОТГ старости реєструють шлюби

Старости у Кам’янка-Бузькій ОТГ здійснюють нотаріальні дії, проводять державну реєстрацію актів цивільного стану, вчиняють дії щодо ведення погосподарського обліку та військовий облік.

Таку можливість громада отримала в процесі багатьох бюрократичних процедур і отримання дозволів., повідомили в Офісі реформ.

Ці повноваження стали можливими внаслідок Рішення І сесії міської ради від 4 січня 2018 року «Про покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій, проведення державної реєстрації актів цивільного стану, вчинення дій щодо ведення погосподарського обліку». 

Станом на сьогодні у Кам’янка-Бузькій міській громаді є чотири старостинські округи і місто – центральна садиба. 

Згідно з рішенням міської ради, особи, які виконують обов’язки старост (до обрання на перших виборах старости), як посадові особи органу місцевого самоврядування та члени виконавчого комітету Кам’янка-Бузької міської ради уповноважені: вчиняти нотаріальні дії передбачені частиною першою статті 37 Закону України «Про нотаріат» (у обсягах, що відповідає вимогам чинного законодавства); проводити державну реєстрацію актів цивільного стану визначених частиною другою статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»; здійснювати заходи із ведення погосподарського обліку на території населених пунктів Кам’янка-Бузької об’єднаної територіальної громади. 

Ці дії можуть вчинятися лише на території відповідного старостинського округу, у яких особа повноважна виконувати обов’язки старости. 

За словами старости Прибужанівського старостинського округу Кам’янка-Бузької ОТГ Світлани Литвин, це рішення прийняли в першу чергу тому, щоб наблизити надання цих послуг ближче до мешканців. До того ж, ці функції здійснювалися у сільській раді, а забравши в центральну садибу, громада ризикувала викликати невдоволення мешканців.  

"Ми додали нові сервісні команди у програму погосподарського обліку, що дає можливість швидко згенерувати різноманітні довідки, а також сформувати звіти у міграційну службу, органи статистики чи реєстр виборців. На території громади у кожному окрузі облаштовані приміщення, у яких можна проводити урочисті церемонії шлюбу. Таким приміщенням може бути актовий зал старостинського округу чи народний дім", - розповідає Світлана Михайлівна. 

Найважче було призвичаїтись реєструвати акти цивільного стану: народження, смерть, реєстрація шлюбу, адже у Кам’янці-Бузькій є районний РАЦС. Проте, його працівники постійно скаржились на те, що мали велике навантаження. У цій ситуації керівництво ОТГ прийняло рішення доручити ці послуги виконувати старостам. Але на практиці вирішення цього питання зайняло декілька місяців. 

"Все почалось із переписки з обласним управлінням юстиції, адже подібної практики на цей час не було не тільки у Львівській області, але й у всій Україні", - відзначає радник з юридичних питань Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Андрій Гнида. 

Довго тривав процес погодження алгоритму підключення старост до відповідних реєстрів. Для того, щоб здобути навички роботи у системі, вони пройшли навчання на базі ДП “Національні інформаційні системи”, а також проходили навчання, залучаючи приватних та державних нотаріусів.  

Повноцінно свою роботу із реєстрами вони розпочали тільки 1 вересня 2018 року. Витрати, пов’язані із навчанням старост, а це декілька тисяч гривень, сплатила громада зі свого бюджету. Технічна можливість працювати з документами у старост також на належному рівні.

“У кожному старостинському окрузі наявні стаціонарні комп’ютери і багатофункційні принтери, є підключення до інтернету. Зокрема, наш старостинський округ має два комп’ютери - для старости та діловода”, - розповідає Світлана Литвин. 

Якщо говорити про вигоду користування мешканцями послуг, які надають старости, то вона в першу чергу, вартісна. Наприклад, нотаріальне посвідчення заповіту в будь-якого нотаріуса коштує 700 грн, а в старости - 85 коп. Завірення дублікату заповіту коштує всього  51 коп, завірення довіреності 34 коп, засвідчення копії 17 коп. прописка-виписка 12 грн 60 коп. 

Звісно, що вартість цих послуг є надмірно низькою, проте вона визначається законодавством. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: