• Головна
  • Новини
  • Таємниця Sinovac: чому Україна обрала китайську COVID-вакцину, яка ефективна на 50%

14.01.2021, 11:23

Таємниця Sinovac: чому Україна обрала китайську COVID-вакцину, яка ефективна на 50%

Змучений роком пандемії світ, схоже, отримав надію на happy end. Поки всі цивілізовані країни світу вже проводять безкоштовну вакцинацію населення сертифікованими вакцинами з ефективністю від 70% до 95%, МОЗ України підписав контракт щодо закупівлі майже 2 млн доз ще не зареєстрованої китайської вакцини компанії Sinovac Biotech, ефективність якої — близько 50,38%.

#Букви розповідають, всі таємниці Sinovac.

Чому МОЗ закупив вакцину Sinovac? Чи планують постачання американських вакцин? Коли почнеться вакцинація? Чи потрібно за неї платити? Усі ці питання турбують мільйони українців, тож розберімося з цим детально.

Коли в Україні почнеться вакцинація проти COVID-19?

За даними Міністерства охорони здоров’я, перші партії китайської вакцини Sinovac Biotech у кількості 700 тисяч доз надійдуть в Україну на початку лютого. Щеплення отримають медичні працівники та люди з груп ризику.

Однак постачання цієї вакцини відбудеться лише за певних умов. Зокрема, вакцину має схвалити регуляторний орган однієї з країн із сильною регуляторною політикою. Йдеться про ЄС, США, Канаду, Швейцарію чи Австралію.

Тільки після реєстрації у цих країнах Україна може за спрощеною процедурою реєструвати вакцину та дозволити її використання на своїй території.

Другою обов’язковою умовою є те, що компанія Sinovac повинна оприлюднити всі дані третьої фази клінічних випробувань.  Лише  після ознайомлення  з цими результатами вакцину можуть вводити українцям.

Як відбувається вакцинація за кордоном?

Наразі більшість розвинених країн світу розпочали вакцинацію населення. Зокрема, найбільше щеплень зробили в Ізраїлі, ОАЕ, США, Великобританії, Італії, Канаді, Іспанії, Німеччині, Китаї та Росії.

Детальніше про кількість доз вакцин на 100 тисяч населення дивіться в інфографіці.

Чому Україна обрала Sinovac?

У листопаді 2020 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов поділився з журналістами інформацією, що Уряд веде переговори про постачання вакцин проти коронавірусу  з декількома компаніями, зокрема, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer і Sinovac.

Через місяць очільник МОЗ повідомив, що переговори з Pfizer вийшли на фінішну пряму, отже постачання вакцини очікується у другому кварталі 2021 року.

У грудні саме цим препаратом почали вакцинувати громадян ЄС, США та Канади. Ба більше, саме ця вакцина стала першою і поки єдиною, яку схвалили експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тож перспектива підписання контракту з Pfizer для України була важливою.

Однак під кінець минулого року МОЗ зробив “сюрприз” українцям і заявив про підписання першого контракту на постачання COVID-вакцин. Щоправда, контракт уклали не з Pfizer, а з Sinovac.

Згідно з умовами договору, Україна передплатила 1 млн 913 тисяч доз вакцини Sinovac, яку не погодив жоден регулятор.

Степанов на брифінгу 31 грудня уточнив, що вакцина Sinovac – це “інактивована вакцина, яка випускається в шприці та зберігається за температури +2 – +8 градусів”, а також додав, що умовою постачання вакцини в Україну є доведення її ефективності на рівні не менше 70%.

Якщо порівнювати  з вакциною Pfizer, яку необхідно зберігати при температурі -70 градусів за Цельсієм, вакцина Sinovac значно простіша у транспортуванні до  України та поширенні    на її території.

Після того, як українці різко розкритикували укладення цього контракту, ситуацію вирішив прояснити президент Володимир Зеленський. Він заявив, що попереднє замовлення вакцини ще до її реєстрації — це звичайна практика, якою користуються інші країни. За словами Зеленського, розробка цієї вакцини “не була заполітизованим завданням”. Це просто “надійна вакцина задля життя, а не політична пропаганда заради вигоди”.

“Реєстрація можлива вже на початку січня або в країні-виробнику, або в одній із країн Європи, або в Сполучених Штатах. Реєстрація повинна бути такою, щоб не викликала жодних сумнівів. Це ще один факт. Тож цілком реально отримати вакцину вже цієї зими”, – сказав тоді президент.

Зазначимо, що станом на 13 січня вакцина досі не зареєстрована. 

Насправді провідні країни світу вирішили забезпечити своє населення якісною вакциною, тож  уклали договори  про попереднє замовлення з виробниками, які продемонстрували безпечність та високу ефективність своїх розробок до офіційної реєстрації. Україна, за даними МОЗ, також стоїть у черзі на закупівлю, але невідомо, скільки ще чекати.

Тим часом у МОЗ запевняють, що переговори з Pfizer досі тривають, але деталі розповідати не можуть на вимогу компанії. Терміни ймовірного постачання вакцини досі невідомі.

За даними видання The New York Times, затягування переговорів між МОЗ та Pfizer стосується заборони на експорт американських вакцин, яку у грудні минулого року ввів чинний президент США Дональд Трамп.

Чи планує МОЗ постачання інших вакцин?

Тоді ж, 31 грудня, на брифінгу Степанов заявив, що МОЗ “наразі  на фінальній стадії підписання договорів з іншими компаніями-виробниками вакцин”. Але це вся інформація на цю тему. Ніяких деталей у відомстві не розголошують.

Окрім державних закупівель, Україна має ще один спосіб отримати вакцину проти коронавірусу. Йдеться  про глобальну ініціативу Covax. Вона покликана забезпечити справедливий розподіл вакцин, зважаючи на добробут країн.

На щастя, експерти Covax пообіцяли Україні 16 млн доз безкоштовної вакцини. Найімовірніше, українці отримають розробку компанії AstraZeneca та Оксфордського університету. Ефективність цієї вакцини 70,4%. Ще одним позитивним критерієм є те, що препарат можна зберігати у звичайних холодильних установках за температури від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Однак швидко цю вакцину отримати не вдасться. Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики у коментарі BBC заявив, що постачання вакцини AstraZeneca очікується не швидше травня цього року.

Детальніше про відмінності вакцин дивіться в інфографіці.

Що відомо про китайську вакцину Sinovac?

Китайська фармацевтична компанія Sinovac роками підтверджувала свій авторитет на ринку та забезпечувала вакцинами 34 країни світу. Зокрема, розробники успішно ввели в обіг вакцини проти гепатиту A і В, вірусів грипу та паротиту.

COVID-вакцина від Sinovac випускається у шприці та вважається інактивованою. В основі вакцини лежать вбиті вірусні частинки. Їх концентрація безпечна, тому імунітет не піддаватиметься дії вірусу, але вироблятиме антитіла.

Водночас вакцини Moderna та Pfizer розроблені за схемою мРНК – частини генетичного коду коронавірусу. Таким чином організм буде виробляти вірусні білки, які підготують імунну систему до атаки на вірус, якщо він потрапить в організм.

Попри те, що клінічні дослідження вакцини Sinovac досі не завершені, нею вже вакцинувалися тисячі китайців. Вакцину закупили уряди Туреччини, Малайзії, Індонезії та Філіппін. Цікаво, що індонезійська компанія Bio Farma заявила про 97% ефективності цієї вакцини. Нею вакцинувався президент країни.

12 січня експерти біомедичного центру “Бутантан”, який співпрацює з компанією Sinovac для виробництва вакцини в Бразилії, опублікував оновлені дані щодо ефективності вакцини на основі детального аналізу результатів тестувань добровольців, які хворіли  на дуже легку  форму   COVID-19, тобто не мали симптомів та не потребували медичної допомоги. Зазначається, що вакцина CoronaVac проти COVID-19, розроблена китайською компанією Sinovac Biotech, має загальну ефективність 50,38%.

На брифінгу 13 січня Максим Степанов рішуче заявив, що ефективність вакцини проти коронавірусу COVID-19 виробництва компанії Sinovac Biotech, яку закупила Україна, повинна становити не менше 70%. В іншому разі нашій країні повернуть гроші.

Тобто, Україна може й зовсім залишитися без державної закупівлі вакцини, якщо цей контракт не спрацює.

Кого в Україні вакцинуватимуть першими?

Міністерство охорони здоров’я України визначило 9 пріоритетних груп населення, які будуть першочергово вакциновані проти коронавірусу COVID-19:

  • Медпрацівники (включно з тими, які працюють у стаціонарах, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19).
  • Військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, які беруть участь в операції Об’єднаних сил.
  • Працівники соціальної сфери.
  • Люди, котрі проживають у спецустановах (інтернатах, будинках для людей похилого віку тощо), і персонал таких установ.
  • Люди похилого віку (від 60 років), включно з тими, які належать до груп  медичного ризику (мають супутні захворювання, які можуть спровокувати ускладнення і навіть смерть).

Чи платитимуть українці за вакцину?

Вакцина, закуплена коштом держави, а також надана глобальним механізмом Covax буде безкоштовною для громадян України.

Чи вакцинуватимуть примусово?

Ні. Вакцинація проти коронавірусу в Україні є добровільною.

Як і де відбуватимуться щеплення?

Вакцинація проти коронавірусу в Україні відбуватиметься у спеціальних мобільних пунктах щеплень. МОЗ вже видав наказ щодо створення   бригад  для організації таких пунктів в окремих медзакладах.

Щодня в Україні мають  робити близько 100 щеплень. Працівники мобільних бригад повинні стежити  за станом пацієнтів після отримання уколу.

Чи можна обрати вакцину для щеплення?

Найімовірніше, такого вибору не буде. Мобільні бригади працюватимуть з однією вакциною. Тож пацієнт не матиме вибору серед препаратів.

Чи можливо купити вакцину в аптеці?

Швидкість появи вакцин у вільному доступі залежить від результату переговорів фармацевтичних компанії із мережами аптек. Орієнтовно, до квітня 2021 року в українських аптеках вакцин не буде.

Чи видаватимуть українцям імунні паспорти?

Україна не планує запровадження імунних паспортів. Однак вивчається питання впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації проти коронавірусу COVID-19, розповів 12 січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він уточнив, що йдеться “не про COVID-паспорти”, а саме про міжнародні свідоцтва про проведення вакцинації.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: