• Головна
  • Новини
  • Сьогодні - день народження Джоан Роулінг, «мами» Гаррі Поттера

31.07.2019, 10:14

Сьогодні - день народження Джоан Роулінг, «мами» Гаррі Поттера

Сьогодні, 31 липня, день народження Джоан Роулінг (1965), англійської письменниці, авторки семи книг про маленького чарівника Гаррі Поттера.

Лауреат премії принца Астурійського (2003), кавалер французького ордена Почесного легіону (2009), одна з найвідоміших дитячих письменниць сучасності. Книжки про Поттера перекладені 65 мовами світу (зокрема й українською) й видані мільйонними накладами.

Серія книг про маленького чарівника побила всі мислимі й немислимі рекорди, екранізована Голлівудом і є на сьогодні повноцінним брендом світового масштабу на кшталт Пепсі чи Бітлз. Саму авторку «Гаррі Поттера» час від часу називають то найавторитетнішою, то найбагатшою жінкою Британії, ретельно підраховуючи її статки. Щоправда, Роулінг досить скептично ставиться до подібних рейтингів, зауважуючи, що вона нині, звісно, пані не бідна, але й не мультимільйонерка. До того ж, чимало коштів письменниця перераховує на благочинність, адже є фундаторкою декількох фондів, які опікуються дітьми-сиротами, неповними сім’ями та хворими на розсіяний склероз.

«Гадаю, що ви несете моральну відповідальність, коли отримуєте набагато більше від того, аніж вам потрібно», - резюмує Роулінг в одному з інтерв’ю.

Життя нині суперуспішної письменниці, мабуть, колись теж буде екранізоване Голлівудом – до миті чарівного перетворення в самодостатню респектабельну леді з мудрим поглядом і стриманою усмішкою, бажану гостю в королівських резиденціях і представництвах ООН, Джоан була середньостатистичною матір’ю-одиначкою, що ледве виживала на щомісячну допомогу від держави – самотньою, без грошей, без перспектив.

За плечима був короткий невдалий шлюб з португальцем (деякі британські таблоїди стверджували, що він, навіть, бив Джоан), безробіття, депресія, хвора мати.

«То були важкі часи… Можна навіть сказати, що я дійшла, торкнулася самого дна. Навколо була одна безвихідь і бідність, а бідність – це приниження, страх, відчай і багато інших страшних слів. Дурень той, хто її романтизує…», - так згадує письменниця ті не такі вже й далекі часи.

Ідея написання роману про маленького хлопчика-чарівника виникла у неї під час поїздки з Манчестера в Лондон у 1990 році. Через п’ять років роман був написаний, але знадобилося ще два роки, аби рукопис побачив світ: лише у 1997 році «Гаррі Поттер і філософський камінь» був надрукований накладом у тисячу примірників. Половина накладу була надіслана бібліотекам. Наступного року права на екранізацію казки викупила Warner Bros, а вже у листопаді 2001 року на екрани світу вийшов перший фільм про Гаррі Поттера.

Останнім часом Джоан Роулінг намагається відійти від казкової тематики, пишучи цілком дорослі романи («Поклик зозулі», «Несподівана вакансія»), але в історії літератури, безсумнівно, вона залишиться саме як авторка неповторної й дивовижної казкової епопеї про Гаррі Поттера.

Укрінформ

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: