22.02.2024, 08:23

Сьогодні 22 лютого: який день в історії

22 лютого 2015 року в Харкові стався теракт біля Палацу спорту під час Маршу єдності. У 2014-му в Україні завершилася Революція Гідності – Верховна Рада ухвалила рішення усунути Януковича з посади президента. У 1848-му в Парижі розпочалася чергова французька революція. У 1857-му народився засновник скаутського руху Роберт Бейден-Павелл, а в 1889-му того ж дня – його дружина та соратниця Олав. У 1946-му американський дипломат у Москві Джордж Кеннан відправив до Держдепу “Довгу телеграму”, в якій сформулював всю сутність як СРСР, так і сучасної РФ.

Свята та пам’ятні дати 22 лютого

22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів.

Також відзначають: Міжнародний день скаутів, Всесвітній день енцефаліту, Всесвітній день роздумів, День однозадачності.

22 лютого в історії

22 лютого 1630 року англійські колоністи вперше скуштували попкорн – страву, яку індіанці готували протягом багатьох тисячоліть. Пригостив англійців вождь племені індіанців Кводекуайн. 

22 лютого 1848 року у Парижі розпочалася чергова французька революція. Її наслідком стало зречення престолу королем Луї-Філіппом, який керував Францією з 1830 року (після Липневої революції). 

22 лютого 1857 року народився засновник скаутського руху Роберт Бейден-Павелл, а 1889 року того ж дня – його дружина та соратниця Олав. Тому цього дня відзначають Міжнародний день скаутів.

Роберт та Олав Баден-Пауелл - засновники скаутингу
Роберт та Олав Бейден-Павелл. Фото: twitter.com/ScoutingAfrica

Роберт Бейден-Павелл був британським військовим. З трирічного віку його, чотирьох братів та сестру виховувала одна мати – батько помер. “Головний секрет мого успіху належить моїй матері”, – зізнавався Бейден-Павелл, вже ставши генералом. Саме вона привчила дітей бути витривалими, влаштовуючи для них подорожі на власному вітрильному човні морем та полювання в лісі за будь-якої погоди. У 19 років, завершивши престижну приватну школу, Роберт вступив на військову службу. Він спеціалізувався на розвідці. За час служби побував в Індії, Афганістані, на Балканах, Мальті та тривалий час – в Африці. Там же під час Англо-бурської війни полковник Бейден-Павелл створив загін розвідників з хлопчиків 12-14 років. Діти спостерігали за ворожими позиціями і проносили повідомлення повз табори противника до міста Мафекінг, яке було в облозі. Багато хто з них після успішного зняття облоги (1901 року) отримав бойові нагороди. А самого Бейден-Павелла підвищили до генерал-майора.

Генерал-майор Роберт Баден-Пауелл
Фото: en.wikipedia.org

Після цього він повернувся до Англії, де також служив у розвідці. А паралельно зайнявся написанням навчальних матеріалів. Він створив книгу “На допомогу розвідникам”. Вона стала посібником для військових. Але не тільки. Несподівано для самого автора книгу почали використовувати шкільні педагоги (спочатку – в кадетських корпусах). Згодом до генерала звернувся адмірал Вільям Сміт, який запропонував колезі переробити свій бестселер для дітей та викладачів. Бейден-Павелл підійшов до цього дуже відповідально: він студіював роботи багатьох авторів з різних епох і країн світу (зокрема, про виховання спартанців, племен Африки, японських самураїв тощо). Результатом такої копіткої праці стала книга “Скаутинг для хлопчиків”.

Скаутинг для хлопчиків - книга
Фото: en.wikipedia.org

Попри наукову обґрунтованість, викладений матеріал був у легкій формі – як розмова біля багаття. Сам автор вирішив, що перед публікацією теорії її необхідно перевірити на практиці. Влітку 1907 року він зібрав 22 хлопчиків, для яких організував восьмиденне тренування у наметовому таборі на острові Браунсі. Програма передбачала: розподіл дітей на патрулі із лідерами; табірну справу (розведення вогню, приготування їжі, орієнтування тощо); вивчення слідів; вивчення тварин та рослин, а також зірок; уроки географії; надання медичної допомоги; “лицарські навички” – інформацію про закони, честь, ставлення до жінок тощо. В останній день проводили ігри та змагання. Успішно випробувавши свою теорію практично, генерал у грудні 1908 року видав книжку.

Церковне свято 22 лютого

22 лютого вшановують здобуття мощей мучеників у Євгенії. Мощі мучеників виявили біля Євгенієвої брами вежі в Константинополі. Імена мучеників залишились невідомими. Це не було рідкістю, адже під час переслідувань християн останки святих мучеників віруючі зазвичай ховали у таємних місцях. Мощі знайшли завдяки тому, що на місці їхнього поховання почали відбуватися чудові зцілення. Після виявлення мощів їх перенесли до храму. А згодом клірик Микола Каліграф отримав одкровення, що серед них знаходяться мощі святого апостола від 70-ти Андроніка та його помічниці його Юнії.

Народні прикмети

Якщо вдень хмарний і холодний, то морози затягнуться надовго, а весна буде пізньою.

Якщо в цей день відлига, то весна прийде рано.

Що не можна робити 22 лютого

22 лютого не можна нічого піднімати із землі.

Не можна дарувати взуття.

Не можна одягати брудне чи зношене взуття.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: