21.08.2019, 10:03

Сланцева революція США топить Росію, - ЗМІ

Тижневик Gazeta Polskа надрукував аналітичну статтю Антоні Рибчинського про вплив сланцевої революції у США на економічне та політичне становище в Росії та її наслідки для енергетичного сектора держав Центрально-Східної Європи.

На думку польського експерта Антоні Рибчинського, перша велика поставка нафти із США в Україну, як й чергові вже поставки американського скрапленого газу до Польщі, є початком нової енергетичної ери у Центрально-Східній Європі. За словами Рибчинського: «Це кінець мрій Владіміра Путіна про Росію як супердержаву газу та нафти».

Автор статті нагадує, що на початку липня Україна отримала перші 80 тисяч тонн нафти із США. Танкер прибув до терміналу в Одесі, наступні вантажі заплановані на серпень. «Це перша сторінка нового розділу в історії Східної Європи», - читаємо у польському часописі. Рибчинський звертає увагу, що у регіон Центрально-Східної Європи заходить найбільший виробник нафти в світі та один з найбільших воробників газу, а воднораз найбільша військова сила світу. «Заходить у регіон, де десятиріччями енергетично домінувала Росія. Американські вуглеводні пливуть вже не лише до членів НАТО, але й до партнерів з-поза Альянсу».

Сланцевий рай

На думку Рибчинького, у сланцевій революції проривним виявився 2011 рік. Відтоді трансформація ґлобального ринку підняла США до статусу енергетичної супердержави. «Якщо брати до уваги видобуток нафти та газу, Америка вже обійшла Росію», – пише Рибчиньский і наголошує, що такий успіх американців був можливий завдяки ефективності та ощадності. «Понад три роки тому із танкового термінала у Техасі вийшов перший танкер зі скрапленим газом до Бразилії. Цього року США стали третім найбільшим експортером цієї сировини в світі. Вони випередили Малайзію, а попереду лише Австралія та Ката», – читаємо у виданні Gazeta Polska.

Як відзначає польський експерт, США збільшує воднораз видобуток нафти: «У лютому 2018 року американський видобудок став уперше за останні два десятиліття більшим, ніж у Саудівської Аравії. Зате у червні та серпні 2018 року американці видобули більше нафти, ніж Росія – це сталося уперше від лютого 1999 року. У серпні 2018 року виробництво у США досягнуло в середньому 10,9 млн. барилів на добу, а в Росії – 10,8 млн.

Відстала Росія

Антоні Рибчинський наголошує, що успіхи США можливі завдяки постійному прогресові технології видобутку та швидкості приймання рішень. Коли у квітні були повідомлення про забруднення російської нафти, що качають до Європи, американські підприємства негайно представили європейським споживачам пропозицію продажу своєї сировини. Все відбулося дуже швидко. Нині Європа імпортує із США близько 2,5 мільйона тонн щомісяця, а серед споживачів є також традиційні клієнти Росії, наприклад, Греція та Хорватія. «Гнучкий експорт американської нафти на старий континент – це, можливо, останній цвях до домовини нафтової сили Росії», - пише автор.

Експерти кажуть, що 70 відсотків російської сировини важкодоступна, а це означає більші витрати на її видобуток. «Сам міністр енергетики РФ Алєксандр Новак на засіданні кабміну повідомив, що до 2035 Росія втратить до сорока відсотків свого видобутку. Саме тоді росіяни найбільше помітять відсутність доступу до сучасних західних технологій у сфері видобутку вуглеводнів – результат санкцій за анексію Криму», – пише польський аналітик.

Антоні Рибчинський звертає увагу, що у другому кварталі 2019 року доходи Ґазпрому від експорту газу були аж на 40 відсотків менші, ніж торік. Це наслідок динамічного падіння цін на газ у Європі. Американський газ вже починає впливати на ціну сировини на Старому континенті.

Росія нині терпить та втрачає прибутки, бо довго легковажила загрозу сланцевою технологією. «Кремль втратив монополію і не може вже диктувати умов контрактів, не згадуючи про політичне зловживання договорами. Нині європейські держави можуть імпортувати газ зі США, Катару та регіону Каспійського моря», – пише польський аналітик.

Польське радіо

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: