• Головна
  • Новини
  • Скандальне будівництво на вул. Пекарській: замість медцентру буде житло

13.12.2019, 12:27

Скандальне будівництво на вул. Пекарській: замість медцентру буде житло

У Львові віддали комунальну землю під будівництво медцентру, а потім дозволили там збудувати житло. Тепер колишні гаражі біля Львівського обласного центру служби крові на вулиці Пекарській у Львові перетворились на масштабне житлове будівництво. І все це всупереч генплану міста, де вказано що це територія “закладів охорони здоров’я”. 

Про це пишуть "Наші гроші. Львів".

Новий чотирьохсекційний житловий комплекс на вулиці Пекарській, 65 та 65а сягатиме восьми поверхів. Він розташований у привабливому районі Львова – до центру лише 15 хвилин пішки, поруч два університети, лікарні та ботанічний сад. 

Згідно з дослідженням інтернет-видання, це одне із двох місць у Львові, де мали б бути медичні заклади, однак влада дозволила будувати житло всупереч вимогам генплану. І почалося все ще сім років тому, коли землю забрали з користування Львівського обласного центру служби крові і передали в оренду. 

Умовно цю історію порушень містобудівних правил можна розділити на дві частини. Під час першого етапу забудовникам дозволили зводити житло на землі, яку виділяли під СТО та медцентр, а під час другого – дозволили на місці гаражу збудувати ще одну 8-поверхову секцію з квартирами.

Частина 1: замість медцентру та СТО – житло

Житловий комплекс зводять на трьох ділянках площею понад 0,21 га. 

Перші дві ділянки забудовникам дісталися ще в 2012 році. Одну з ділянок передали в оренду Світлані Радомській для обслуговування станції технічного обслуговування автомобілів, бо їй тут належав гараж. 

Передача другої ділянки супроводжувалася скандалом. Землю хотіло взяти в оренду ТОВ “Медична клініка “Обласний діагностичний центр”, яким на той момент володіла лікарка Марія Малачинська. 

“Медична клініка “Обласний діагностичний центр” не мала там у власності ніяких об’єктів, і своє право орендувати землю виборювало в судах. Не допомогло навіть те, що міський голова Львова наклав вето, коли депутати проголосували “за” передачу землі.

Депутати подолали його заборону, тому ділянку таки передали в оренду для будівництва і обслуговування медичної клініки. Андрій Садовий заявив, що це афера. Він також звернувся в прокуратуру, однак в судовому реєстрі ми не знайшли згадок про розслідування цієї справи. 

Через три роки чиновники міськради забули про “аферу” і дозволили на цих ділянках будувати житло. Особливо цинічно те, що нагадаємо, одну ділянку передали в оренду під СТО, другу – під медцентр. І це цільове призначення землі залишається незмінним.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво “багатоквартирного житлового будинку з вбудованими громадськими приміщеннями” видали у березні 2015 року, їх підписав тодішній керівник департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів. 

Будинок мав мати не більше 24 метри до гребеню даху. Також забудовники, враховуючи, що будівництво буде вестися в історичному ареалі, мали надати об’єкту “архітектурної виразності” та “гармонійно ув’язати його із сформованим архітектурно-містобудівним середовищем”.

Тоді не було ще плану зонування цього району, отож всі будівельні рішення приймали лише на основі генерального плану Львова. Майже весь квартал, обмежений вулицями Пекарською, Мечникова та Некрасова, відносяться до земель установ охорони здоров’я, а тому дозволяти будівництво тут житлових будинків є грубим порушенням генплану. 

Коли був розроблений зонінг цього району, практично весь квартал віднесли до навчальної зони Г-3 та лікувальної Г-5. На таких територіях взагалі не можна будувати житло, однак ділянки на Пекарській, 65а віднесли до торгово-ділової зони Г-2, де житло допускається на верхніх поверхах. 

У розробника планів зонування Львова – ДП “Містопроект” – ми дізналися, що така ініціатива надійшла від Львівської міськради. Як пояснив керівник Віталій Дубина, спочатку у розробників був намір визначити цю територію як зону Г-5. Однак за результатами громадського обговорення від управління архітектури та містобудування прийшов лист із вимогою змінити призначення зони з Г-5 на Г-2.

Частина 2: “треба людям добудувати”

Минулоріч це будівництво отримало новий розвиток. До двох ділянок на Пекарській Львівська міськрада додала ще одну – на 0,049 га. Орендарями стало аж троє осіб, окрім згаданої вище Радомської – Роман Дарделло та Ольга Яворська, яким за цією адресою також належить гараж. 

Тепер не вигадували ні медцентрів, ні СТО. Землю передали в оренду для “розміщення громадських та офісних об’єктів із житловими одиницями у верхніх поверхах”.

Влітку цього року виконавчий комітет Львівської міськради видав ще одні містобудівні умови та обмеження – на реконструкцію існуючого приміщення гаража з влаштуванням громадських примі щень, автомобільної стоянки та житлових квартир у верхніх поверхах. Таким чином їм дозволили добудувати ще одну секцію висотою 30 метрів. 

Таке рішення прийняли не з першого разу. Спочатку на засіданні 14 червня усі члени виконкому утримались від голосування, однак після виїзду на місце 27 червня проголосували “за”. Як пояснив “Наші гроші. Львів” один із членів виконкому та секретар ЛМР Анатолій Забарило, загалом він виступає проти будівництва в історичному ареалі, однак відвідавши будівництво вирішив, що людям треба просто “добудувати існуючий об’єкт”.

Ці нові МУО також суперечать генплану. І навіть зонуванню, бо частина ділянки, де дозволили будівництво, заходить на лікувальну зону Г-5. 

Експерт з будівництва Георгій Могильний пояснює, що у такому випадку будівництво повинно вестись лише на території зони Г-2. 

Однак і саму зону Г-2, де висота не регламентується, не можна вважати “житловою”. На ній переважно будують офіси та торгові комплекси, однак за допустимим видом забудови можна будувати будівлі змішаного використання. 

Щоправда, житло дозволяється лише на верхніх поверхах, частка якого має становити не більше 60% від усієї площі будинку. Разом з тим менеджер з продажу повідомила нам, що комерційні приміщення будуть лише на першому поверсі. І чи буде тут медичний центр – наразі невідомо.

Крім того, з початку цього року видавати містобудівні умови та обмеження в історичній частині міста можна лише на основі затвердженого історико-архітектурного опорного плану. А його у Львові досі не затвердили. Відтак, видавати містобудівні та будувати на цій ділянці не можна.

Бенефіціари

“Медична клініка “Обласний діагностичний центр” було створене директоркою «Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення» Марією Малачинською. Її чоловік Микола Іщук працював начальником Головного управління Державного агентства земельних ресурсів в Київській області та заступником директора ДП “Управління справами Фонду державного майна України”. 

Тепер “Медична клініка “Обласний діагностичний центр” належить іншим людям: Олегу Пупі, Ользі Дурдело та Ігорю Дарделло, які разом володіють й іншими компаніями, наприклад, фермерським господарством. 

Їх партнерка у будівництві Світлана Радомська хоч і не публічна, однак має цікавих друзів у бізнесі. Наприклад, вона мала спільну фірму з Наталією Клепач, екс-дружиною Ігоря Клепача, начальника Львівського відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ. А також заснувала садівничий кооператив з Ольгою Костик, екс-дружиною заступника начальника головного управління «К» Служби безпеки України Василя Пісного. 

Олександр Тартачний

“У нас є дірка в законі” 

Ділянки, які передали в оренду, мають різне цільове призначення: 

  • для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування;
  • для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови;
  • для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Цільове призначення впливає на розмір орендної плати за землю. Як розповіла “Наші гроші. Львів” начальник управління земельних ресурсів ЛМР Ельвіра Колос, за найбільшу ділянку, яка призначена для будівництва громадських будівель, орендарі сплачують 3% від оцінки або 139 тис. грн. 

Для ділянки для будівництва закладів побутового обслуговування орендна ставка становить 4% або 108 тис. грн. Найдешевше обходиться оренда землі, яка призначена для будівництва медзакладу. При 3% ставці “Обласний діагностичний центр” сплачує менше 14 тис. грн. 

Це при тому, що для будівництва житла орендна ставка становить  3-9%, чим більша площа ділянки – тим вона менша.

Як пояснив “Наші гроші. Львів” експерт з будівництва Георгій Могильний, всі ці ділянки належать до земель громадської забудови, які входять в ширшу категорію, а саме  — земель громадської та житлової забудови. Будувати житло на землях громадської забудови можна лише за умови, що таке використання території передбачено містобудівною документацією. А виконком дозволив. 

“У нас існує дірка в законі, оскільки категорія земель громадської та житлової забудови об’єднана. І так, як їм видали містобудівні умови, то цим фактично підтвердили, що тут можна будувати житлові будинки. Тобто, якщо виконком затвердив, то довести, що є порушення у використанні землі, неможливо”, – сказав Могильний. 

Фото - вигляд будівництва з вулиці Пекарської (фото Наші гроші. Львів)

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: