• Головна
  • Новини
  • Сербія і Косово погодилися на всеохопні переговорів задля вступу в ЄС

30.04.2019, 12:44

Сербія і Косово погодилися на всеохопні переговорів задля вступу в ЄС

Белград і Приштина погодилися сісти за стіл переговорів заради свого європейського майбутнього.

Про це повідомив уряд ФРН після проведення в Берліні в понеділок увечері міні-саміта Західних Балкан, скликаного канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомляє Укрінформ.

«Сербія і Косово погодилися продовжувати свої зусилля щодо впровадження існуючих угод і конструктивно брати участь у діалозі для нормалізації відносин за посередництва ЄС з метою досягнення всебічної і остаточної угоди», - йдеться у повідомленні.

За інформацією ЗМІ, зустріч може відбутися в липні в Парижі.

Лідери країн Західних Балкан разом з верховним представником Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки та віце-президентом Європейської Комісії та президентом Франції і канцлером Німеччини, а також прем'єр-міністрами Хорватії та Словенії наголосили на важливості остаточного, юридично обов'язкового договору про повну нормалізацію відносин між Белградом і Приштиною щодо стабільності в регіоні. Така угода є центральною для шляхів Сербії та Косово до Європи, підкреслили вони. Учасники саміту погодилися, що така угода має бути як всеосяжною, так і політично стійкою і сприяти стабільності в регіоні. Вони підкреслили важливість інклюзивного та прозорого переговорного процесу, який має бути доповнений заходами щодо зміцнення довіри.

Учасники нагадали про спільну європейську перспективу Західних Балкан. Вони високо оцінили успішне підписання угоди про спір між Грецією та Північною Македонією про назву як видатний приклад успішного вирішення конфліктів.

У ході саміту було досягнуто домовленості щодо активізації зусилля у створенні регіональної економічної зони відповідно до заяви саміту у Софії 2018 року.

Усі учасники підтвердили свою відданість співпраці в рамках так званого Берлінського процесу, центральними елементами якого є економічне співробітництво, вільна торгівля, співробітництво у сфері безпеки, молодіжні обміни та примирення.

Учасники погодилися розширити свою співпрацю з метою запобігання радикалізації та боротьби з тероризмом, незаконною торгівлею легким озброєнням та нелегальною міграцією.

Політики підкреслили свою непохитну прихильність до демократії, включаючи центральну роль виборів і парламентських інституцій, верховенство права і належне управління, боротьбу з корупцією і організованою злочинністю, роль громадянського суспільства та незалежних ЗМІ. Вони погодилися, що стабільні реформи мають центральне значення для європейської перспективи регіону і для зміцнення стійкості суспільства до внутрішніх та зовнішніх викликів сьогодення.

Хорватія оголосила про намір організувати саміт ЄС на Західних Балканах під час головування в ЄС у 2020 році.

Фото: twitter.com/RegSprecher

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: