04.08.2019, 15:29

Придбати житло на виплату у Польщі. Чи це реально?

Порівняно з українськими реаліями польські банки виглядають такими собі доброчинними організаціями, що готові вирішити одвічне “квартирне питання” тут і вже. Відсотки невеликі, вимоги до позичальника адекватні, а перший внесок від 10%. Чи так це насправді?

Тему дослідив портал yavp.pl

"Що стоїть на заваді між нами, українцями, та польським банками? Брак коштів у “бідних” заробітчан? Брак довіри у кредиторів щодо потенційних позичальників? І так, і ні. Для польських банків українці - ласий шматочок. Підтвердженням цього факту може бути зростання обсягу послуг, орієнтованих на іноземців. Правда, поки що ця тенденція зачепила поодинокі банківські продукти. Польські банки вже спростили відкриття/закриття рахунку для іноземців, але в сфері споживчого кредитування ситуація не виглядає на користь заробітчан.

З іпотекою подібна ситуація. Хочеш придбати нерухомість? Будь ласка! Але, тільки за умови… І тут, власне, починається найцікавіше. Нумо разом з нами завітаємо до трьох добре відомих польських банків та попросимо у них кредит на нерухомість, що коштує 385 тисяч злотих.

Іноземцю з яким статусом банки готові надати іпотеку?

Якщо ви перебувіаєте у Польщі офіційно, але на підставі біометричного паспорту чи візи, маєте ще один аргумент на користь вироблення карти побиту. Усі опитані нами банки погодилися дати кредит, якщо ми покажемо карту постійного перебування (stały pobyt, pobyt rezydenta UE). Більшість готові розглядати кандидатуру позичальника, якщо у нього є часовий дозвіл на перебування (karta czasowego pobytu), актуальний мінімум ще один рік від моменту подачі заявки на кредит. Лише в одному банку нам одразу відмовили, коли почули, що на руках лише часовий дозвіл.

Від іноземців, що очікують на карту побиту, заявки на кредит не приймають.

Скільки треба заробляти і яку суму по кредиту треба виплачувати на місяць?

Розмовляючи з банками, ми говорили, що наш сукупний дохід на родину становить 5 тисяч злотих нетто (на руки). Родина з трьох осіб: мама, тато та дитина, інших кредитів нема. Квартиру винаймаємо. Виходячи з цих даних, іпотечні виплати, по запропонованим банками програмам, становлять від 1505 до 2200 злотих на місяць.  

Також банки висувають вимоги до умов, на підставі яких працює іноземець. В одному з банків готові розглядати заявки, якщо головний дохід отримано на підставі трудового договору (Umowa o pracę). Інші не приділили великого значення виду умов, але вимагали, або дохід був стабільним мінімум три-шість місяців.

Скільки треба мати на перший внесок власних заощаджень?

У більшості банків мінімальна сума власних коштів, яку потрібно сплатити продавцю за нерухомість, дорівнює 20%. Хороша новина - в одному банку готові розглянути заявку навіть з 10% на старт. Погана - для більшості заробітчан навіть ця сума є недосяжною. За зізнанням консультанта в одному банку, джерелом покриття витрат на перший внесок часто є… гроші від продажу нерухомості в Україні.

Скільки заплатимо банку за весь час кредитування?

І наостанок, аби спростувати тезу про альтруїзм польських банків, підрахуємо, скільки ж заплатимо банкам за весь час користування іпотекою. Суми, звичайно, вражають. У підсумку виходить, що “добрим” позичальникам доведеться виплатити вартість не однієї, а двох, а подекуди навіть і трьох квартир!

Який банк найбільш відкритий до українців?

На це питання ми не будемо давати прямої відповіді. Дивіться відео та робіть висновки самостійно!

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: