• Головна
  • Новини
  • Понад 90% фермерів на Львівщині не страхують свій урожай

17.10.2020, 17:55

Понад 90% фермерів на Львівщині не страхують свій урожай

На Львівщині більше 90% фермерів не страхують свій урожай.

Про це Суспільному розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

Цьогоріч, за її словами, фермери області постраждали через пізні заморозки, червневу повінь та частково через пандемію коронавірусу. Суспільне дізнавалося — чому аграрії не хочуть страхувати свій урожай?

Ніхто не страхує, бо є недовіра

Фермер Дмитро Суслик вирощує зернові та олійні культури: ріпак, сою та пшеницю. 350 гектарів його полів розташовані на Стрийщині, саме цю територію затопило через паводки на початку літа.

Понад 90% фермерів на Львівщині не страхують свій урожайТравень 2020. Так виглядало поле фермера під час повені

Дмитро каже, такої погоди як цьогоріч не було понад 10 років. І підраховує – у 2020-му втратить близько 70% від запланованого. Бо решта урожаю – загинула. Тепер має борги перед кредиторами. Урожай не страхував.

"З моїх колег тут в районі не знаю – ніхто не страхував. І є велика недовіра до страхових компаній. От за кордоном всі страхуються. А в нас навіть не чув такого. Але на майбутнє – так, планую страхувати поля", — розповідає фермер.

Для страхування фермери обирають закордонні фірми

У фермерів справді є упередження щодо страхування, кажуть у сільськогосподарському дорадчому центрі «Фермерська країна», що є посередником між державою та аграріями. І за їхніми даними на Львівщині страхують урожай іще менше — близько 5-6 % фермерів. І в основному це великі господарства. До того ж вони страхують свій урожай у закордонних фірмах.

"Зрозуміло чому, по-перше, відсутність фінансових ресурсів, по-друге, недовіра, і по-третє, відсутність прозорої законодавчої бази. Фермери ж не мають вільних фінансових ресурсів і якби була прозора державна підтримка, і якби по тій підтримці справді кошти виділяли б, то фермери би цим користувались. Наразі немає ні законодавчої бази, ні фінансової якоїсь підтримки, і найосновніше – немає довіри до тих інституцій, які це впроваджують", — розповів керівник із розвитку дорадчого центру "Фермерська країна" Павло Дигдало.

За словами Павла Дигдала, за останні 10 років в Україні було декілька спроб запровадити дієве страхування для аграріїв. Але жодна із них не була вдалою.

Чим допомагає держава?

Щодо програм підтримки фермерам, зокрема і Львівщини, держава поки допомагає тільки у відшкодуванні відсотків за кредитами, які вони брали для закупівлі техніки, або ж насіння. А понад 90% аграріїв області не страхують свій урожай, каже керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

"Це більш вимушене страхування. Це ті, які працюють з аграрним фондом, по форвардних контрактах – ці зобов’язані страхувати свої посіви – то вони страхують. Але якщо дивитися по частці цього в загальному виробництві – це є дуже малий відсоток. Це до 10%, але і то певно менше", — каже Людмила Гончаренко.

Зараз у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, за словами Людмили Гончаренко, планують запроваджувати нову програму відшкодування страхових платежів. Запровадити її хочуть до відкриття ринку землі у 2021 році.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: