14.06.2021, 18:31

На Львівщині налічується 700 фермерських господарств

Цієї суботи,19 червня, в Україні відзначатимуть День фермера.

Про це повідомив департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Про організацію святкування на Львівщини розповіли сьогодні під час брифінгу за участі заступника голови Львівської ОДА Віталія Загайного та директорки департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман.

«Свято, запроваджене минулого року – це можливість привернути увагу до проблем фермерських господарств. А їх у області на сьогодні функціонує більше 700, - наголошує Віталій Загайний. - Одним із ключових напрямів роботи профільного департаменту агропромислового розвитку є розвиток фермерського господарства. Саме через розвиток сімейних ферм є можливість впливати на показники сільгоспвиробництва у нашій області та вирішувати як економічні, так і соціальні питання».

 За словами Віталія Загайного, Львівщина – одна із областей-лідерів за часткою сільського населення.

«Ця частка складає 39%. Відтак, ми мусимо орієнтуватись на наші ресурси і створення відповідних можливостей для цього населення. Серед них – розбудова, розвиток сімейних фермерських господарств, що дає можливість людям бути більш економічно незалежними та почуватись впевнено, працюючи у себе вдома. Розвиток таких господарств суттєво впливає і на збільшення регіонального валового продукту в частині виробництва сільгосппродукції, - пояснює заступник очільника області.  - Розвиток фермерства відіграє важливу роль у збереженні села. Підтвердженням цього є увага Уряду до розвитку фермерського руху та схвалена ним програма державної підтримки. Держава пропонує 15 програм та фінансових інструменти під егідою міністерства агропромслового розвитку, крім того, є ще 4 нові програми, спрямовані на розвиток сільського господарства».

За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяни Гетьман, станом на 1 січня цього року у Львівській області офіційно зареєстровано більше 1200 суб’єктів господарювання, з них 700 – малі та середні фермерські господарства, ще 300 – особисті фермерські господарства, які мають потенціал перетворення на сімейні ферми.

«Фермерські господарства є основою і більшістю із усіх суб’єктів господарювання, які на сьогодні функціонують у Львівській області. Тому організувати свято для фермерів, подякувати за їхню працю – це певний обов’язок для нас», - каже Тетяна Гетьман.

У області святкування Дня фермера розпочнуться вже у четвер, 17 червня, на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.  Захід об’єднає представників агросектору, влади та громади. Перший день святкування присвятять ролі науки у розвитку фермерства.

«Програма святкування поєднає теоретичну частину, де ми розкажемо про фінансові інструменти, які працюють для фермерів і, що дуже важливо, значно розширились цього року. Адже, як у державному, так і у обласному бюджеті передбачено окремий напрямок, що стосується підтримки сімейних фермерських господарств», - пояснює директорка департаменту АПР.

Практична частина святкування надасть змогу фермерам ознайомитись із впровадженням сучасних технологій щодо вирощування сільськогосподарських культур.  

У межах заходів до Дня фермера також планується проведення виїзного семінару щодо розвитку фермерських господарств молочного напряму.

Цього року День фермера відзначатимуть вже вдруге – свято установлено 18 червня 2020 року року Президентом України Володимиром Зеленським, враховуючи значення фермерських господарств для розвитку сільського господарства України, їх внесок у вирішення питань продовольчої безпеки держави. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: