• Головна
  • Новини
  • Польська інтелігенція оприлюднила звернення проти вандалізму щодо українських пам'яток

24.01.2020, 22:25

Польська інтелігенція оприлюднила звернення проти вандалізму щодо українських пам'яток

Польська інтелігенція висловила обурення проти осквернення українських могил у польській державі.

Про це йдеться у зверненні до міністра культури та національної спадщини Петра Гліньського, передає газета "Wyborcza", передає Еспресо.

"Ми пишемо міністру, щоб висловити обурення та рішучий протест проти осквернення українських могил у польській державі. Ми закликаємо міністра засудити ці варварські вчинки, які порушують людські цінності, зокрема ті, що лежать в основі європейської цивілізації, до яких Республіка Польща століттями належала", - йдеться у зверненні.

13 січня цього року Союз українців у Польщі повідомив Міністерство культури та національної спадщини, Комітет національних та національних меншин Сейму Республіки Польща та Інститут національної пам’яті про черговий акт профанації та спустошення української могили, цього разу в колишньому селі Монастерц, розташованому в гміні Горинець у Підкарпатській губернії. Могила воїнів Української повстанської армії, які загинули 2 та 3 березня 1945 р. 

Надгробний пам'ятник у монастирі був осквернений та спустошений в 2015 році. У січні цього року табличка із іменами полеглих знову була розбита на ще менші частини та разом із традиційними українськими рушниками, розрізаними на шматки, викинута в порожнину, що залишилася в районі греко-католицького монастиря. Сенс цього спустошення однозначний - злочинці хотіли показати, що польські громадяни української національності не мають права на кладовищний простір на території польської держави. 

Починаючи з 2014 року, у Польщі осквернюються українські могили, хрести та пам’ятки. Ні центральна влада Республіки Польща, ні будь-які інші органи, до компетенції яких належить охорона кладовищ та пам’яток, не вживали жодних дій щодо запобігання діям варварства та виправленню зла, заподіяного, незважаючи на наявність матеріальних доказів, включаючи записи актів, оприлюднених у мережі.

"Ми, автори цього листа, з повною силою підписуємо заяву спілки українців у Польщі та категорично закликаємо Міністерство культури та національної спадщини та Інститут національної пам’яті публічно засудити акти знищення та осквернення українських могил та пам’ятних пам’яток у польській державі. Ми також очікуємо твердої реакції від правоохоронних органів", - йдеться у зверненні.

Також місцева інтелігенція, зазначила, що вони не погоджуються, що в Республіці Польща будь-які могили та поминання осквернюються, незалежно від національності померлих, історичного часу їх поховання або навіть належності до військових формувань. 

У січні цього року на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві у Польщі стався черговий акт вандалізму – була понівечена пам’ятна дошка з іменами вояків УПА, які загинули у боях з НКВД у 1945 році.

Міністерство культури Польщі обіцяє захист могили у Монастирі.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: