• Головна
  • Новини
  • Половина ОСББ у Львові не уклала договори про утримання газових мереж

24.09.2020, 14:52

Половина ОСББ у Львові не уклала договори про утримання газових мереж

Половина об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у Львові не підписала акту про розмежування балансової належності та не уклала договори із компаніями, які будуть утримувати газові мережі в будинку. Це прописано кодексом газопродільних систем.

Частина ОСББ заявила, що через це їм відключили газ, пише Суспільне.

У будинку на Жасминовій призупиняли подачу газу.

Будинок на вулиці Жасминовій, 5б має два корпуси. Тут 230 квартир. Тиждень тому усім мешканця призупинили подачу газу. Сказали — аварійна ситуація.

Голова ОСББ "Жасминова 5б" Ігор Крук каже, що у "Львівгазі" мешканцям називали різні причини відсутності газу: аварійна ситуація, боржники, несанкціоноване обладнання.

"Персонально я всіх опитував і просив, щоб сплатили борги, бо це була можна сказати так — офіційна версія, чому газу немає. Хоча з неофіційних розмов мені сказали, що ця проблема в акті розмежування і поки ми його не підпишемо, вони нам не включать газ", — каже Ігор Крук.

На 4 день без газу управитель підписав акт розмежування і газопостачання відновили.

Позиція "Львівгазу"

Начальник львівського відділення "Львівгазу" Павло Сербан каже, відновити подачу газу в будинок після ліквідації витоку без підписання цього акту не могли. За його словами, усі балансоутримувачі мали підписати його ще до кінця минулого року.

"Акти ті потрібні для того, щоб ми чітко розуміли, де чия зона відповідальності. Те, що стосується газових мереж, які є в землі і до крана на вході перед будинком – це є відповідальність оператора ГРМ (газорозподільного механізму, — ред.), тобто "Львівгазу". Все, що є всередині будинку — це відповідальність власника, балансоутримувача, управителя", — каже Павло Сербан.

Після того, як ОСББ чи інший балансоутримувач підписав акт розмежування, вони мають обрати компанію, яка б мала обслуговувати мережі в будинку.

"Це може бути як "Львівгаз", так і будь-яка інша (фірма, — ред.), яка отримала дозвіл держпраці на виконання таких робіт. Укладається угода, тою угодою прописується вартість виконання робіт і такий рахунок виставляється раз в рік чи раз у квартал, раз у пів року на ОСББ, чи на управителя чи на ЖБК", — каже начальник львівського відділення "Львівгазу".

Компанія має раз у рік проводити випробування газових мереж та визначати, чи є витоки. Також у договорі буде прописана сума, яку платитимуть мешканці. Кожна компанія визначатиме вартість самостійно. До прикладу, у "Львівгазі" підрахували, що це буде від 6 до 10 гривень в місяць з квартири.

Думка юристки

Ось як ситуацію коментує юристка Лілія Баюш: "вимога така, що має дійсно бути підписаний акт, яким буде розмежовано, хто саме буде обслуговувати внутрішньобудинкові мережі. Люди можуть обирати різні фірми і не тільки "Львівгаз"

Лілія Баюш радить мешканцям звертатися зі скаргами до Національної комісії з регулювання енергетики й комунальних послуг.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: