• Головна
  • Новини
  • «Львівгаз» тероризує львів'ян масовими відімкненнями газу: дбають про безпеку чи вибивають борги?

09.08.2021, 17:40

«Львівгаз» тероризує львів'ян масовими відімкненнями газу: дбають про безпеку чи вибивають борги?

За минулий тиждень відключали 200 багатоквартирних будинків.

На восьму ранку 9 серпня на "Гарячій лінії Львова" були повідомлення про відсутність газу за 45 адресами. А відновлення газопостачання займає понад чотири дні. Такі цифри озвучили сьогодні на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради, де нареші заслухали начальника Львівського відділення "Львівгазу" Павла Сербана, передає "Еспресо.Захід".

Власне, схема, коли в усьому під'їзді, де живе боржник, відключають газ, – не нова. Офіційно повідомляють про ймовірний витік газу – це справді поважна причина, щоб відімкнути газ. Але за дивним збігом "витік" підозрюють переважно у квартирі боржника. Очевидно, сподіваються, що сусіди, які на кілька днів залишаються без газу, змусять боржника сплатити.

"Якщо є інформація про витік газу – мав би спрацьовувати протокол: відселення мешканців, виїзд рятувальних машин, швидкої допомоги, поліції. Я так розумію, що є нова технологія, як змусити когось заплатити за газ",  –  заявив міський голова львова Андрій Садовий.

Натомість начальник Львівської дирекції "Львівгазу" Павло Сербан, виступаючи на засіданні виконкому, заявив, що масові відключення пов'язані з перевірками, які активізували з початку серпня. 

"До 1 вересня маємо обстежити всі будинки і подати документи у НКРЕКП. З 2016 року планового технічного обслуговування "Львівгаз" не проводить. За той час виникло багато проблем, особливо у багатоповерхівках. Люди позамуровували балконами пристрої для відімкнення, позамуровували вводи. Є понад 25 випадків різних порушень, – каже Павло Сербан. –  Де є значні порушення, відключаємо газопостачання. Де є можливість оперативно відновити – відновлюємо, де є складніші порушення, які потребують зварки, воно затягується в часі. За минулий тиждень було відключено будинків 200. Але майже в усіх відновили газопостачання. Залишається непідключеними близько 15 стояків".

Натомість мешканці будинків, де відключили газ, про жодні обстеження навіть не чули.

"У нас в одній квартирі живе чоловік, який має великі борги. Не лише за газ – він узагалі ні за що не платить. Уперше нам відключили газ десь півтора місяця тому, але тоді ми зверталися до голови Шевченківської адміністрації, і нам досить швидко його включили, – каже мешканка будинку, що на вулиці Сірка, 16, пані Марта. – Я не можу зрозуміти, навіщо йому відновлювали газопостачання. Не платить, то нехай би йому й відключали газ, а не всьому стояку. Він і так більшість часу проводить у селі. А тепер сказали, що був витік газу, тому перекрили газ. Як у тій квартирі міг бути витік, якщо там нікого немає? І виходить, що той боржник живе зараз в селі, а ми всі через нього без газу. Я ще й захворіла. Аби зробити собі гарячого чаю, доводиться кип'ятити воду в мікрохвильовці. І куди ми не дзвонили – ніхто не може нічим зарадити".

Схожа ситуація була й у будинку на Науковій. Там мешканці одного з під'їздів понад  тиждень були без газу. Газ відключили, бо в одну з квартир не допустили газовиків. Як розповіли сусіди, власник тієї квартири має приблизно 13 тисяч гривень боргу за газ, тож цілком очікувано, що газовій службі двері він не відчинить. Але чому через це мають потерпати ті, хто справно платить за газ і його доставку?

Ірина Судомляк, юрист

Звичайно, це виглядає на шантаж з боку "Львівгазу". Відключення має бути підставним і з дотриманням певної процедури.  Звісно, якщо в них це усе гарно оформлено як витік газу і вони вчиняють певні дії для усунення загрози, то мають повне право відключати газопостачання. Але питання в тому, як усе це насправді оформлено. Чи хтось бачив ті документи? Є кодекс газорозподільчих систем, є типові договори, де чітко прописано, за яких умов і за якою процедурою компанія має право відключати газ. Якщо вони пишуть, що був витік газу, а  насправді це не так – це фальсифікація. Щоправда, це треба довести. Це складно, але можливо. Тому мешканцям треба мати під боком юриста. Якщо довести, що відключення було безпідставним, то можна вимагати як морального, так і матеріального відшкодування. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: