20.04.2020, 09:24

Поливаний понеділок: традиції святкування

Після світлого свята Великодня, на наступний день українці відзначають Поливаний понеділок. У 2020 році він припадає на 20 квітня. Цього дня заведено поливати одне одного водою.

Про особливості святкування Поливаного понеділка пише 24 Канал.

Поливаний понеділок відкриває Світлий тиждень. У слов’янські часи кожен день мав свою назву: понеділок називався поливаним, вівторок – купалища, середа – хороводниця, четвер – навський день, п’ятниця – прощена, субота – хороводниця, неділя – поминальна.

Ще споконвіку обливання водою мало особливе значення. Вважається, що після Великодня вода стає цілющою та приносить щастя. Вода проганяє погану енергію та злі сили. Обливання пов’язують з духовним весняним очищенням від усього злого й поганого.

Наші предки вірили, що понеділковою водою можна навіть вилікувати різноманітні хвороби. Тому водою після Великодня поливали худобу, птицю та бджоли з вуликами.

На Поліссі колись вважали, що якщо облити господиню в цей день, то її корова даватиме більше молока. Також цього дня там заведено ходити на могили до покійних родичів. На Слобожанщині другий день Пасхи називають ще днем ​​Богородиці. Цього дня є старий звичай давати милостиню нужденним.

На Гуцульщині, якщо ж дівчина не хотіла, щоб її обливали водою, але проявляла симпатію до хлопця, то вона повинна була подарувати йому найкрасивішу писанку. У деяких регіонах існує звичай, що діти йдуть до хрещених батьків, а ті готують для них подарунки.

Існує повір’я, що коли хлопець та дівчина будуть добряче облиті водою на Великодній понеділок, значить буде рясно облита і земля, а це означає хороший урожай. Також існує звичай обливати водою дівчат, які хочуть вийти заміж. Якщо хлопець облиє дівчину в Поливаний понеділок, то вона обов'язково вийде заміж за коханого цього року. Поливати цього дня можуть не лише хлопці дівчат, але звичайних перехожих.

До Поливаного понеділка найбільше готуються у великих містах, найбільше у Західній Україні. До прикладу, у Львові вже кілька років молодь збирається на площі Ринок та обливаються "стінка на стінку".

Для зручності біля міської ратуші є зони, де можна набрати воду, а також так звана "суха зона". Там учасники дійства можуть переодягтися і підсушитися. Однак цього року всі дійства скасовані по всій країні у зв’язку з карантином.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: