• Головна
  • Новини
  • Перемога Зеленського і ризики для Європи - європейські ЗМІ

24.07.2019, 22:10

Перемога Зеленського і ризики для Європи - європейські ЗМІ

Європейські видання називають вибори до Ради важливими не лише для України, але й для всієї Європи. Утім, сигнал, який надсилають українці, віддавши владу партії "Слуга народу", деякі оглядачі вважають тривожним.

Про це пише DW.

Коментуючи результати голосування, оглядачі вказують передовсім на невизначеність політичного курсу, який сповідують переможці - партія "Слуга народу" і її лідер президент Володимир Зеленський. У німецькій Badische Zeitung з Фрайбурга наголошують на відповідальності, яку виборці поклали на цю партію, не знаючи достеменно, чого від неї чекати. "Зеленський не має політичного досвіду, а його заяви здебільшого дуже загальні: мовляв, він хоче побороти корупцію, покласти край війні на Донбасі. Але як цього всього досягти, якщо російський президент Володимир Путін, певно, аж ніяк не зацікавлений у деескалації ситуації на сході України?  А для того, щоб позбавити впливу на політику одіозних олігархів, які мають у руках ключові важелі впливу в економіці, політиці і засобах масової інформації, більше не можна з ними аж надто панькатися. Водночас сам новообраний президент має тісні дружні стосунки з тим чи іншим з них. Попри все це, експеримент із Зеленським може і вдатися. Хоча той, в чиїх руках сконцентрована така влада, може нею і зловживати. В Україні, на жаль, це було би не вперше", - застерігає Badische Zeitung.

Die Welt: Компроміс з Зеленського з Москвою буде небезпечним

Видання Die Welt у статті "Чому результати цих виборів можуть бути небезпечними для Європи", наголошує на ризиках міжнародного масштабу.  "На відміну від багатьох популістських партій в Європі, Зеленський і його партія "Слуга народу" роблять ставку не на певну цільову групу, розколюючи при цьому суспільство. Навпаки, ця партія орієнтована на дуже різні групи. Однак саме в цьому може полягати небезпека не лише для України, але й для всієї Європи. Хоча виборці Зеленського як правило мають проєвропейські погляди, чимало виборців "Слуги народу" проголосували за зміни, бо знову хочуть зближення з Росією. Чимало українців втомлені війною на сході країни. Імовірно, саме на них орієнтуватиме свою політику президент. Якщо при цьому від відмовиться від послідовної позиції свого попередника Петра Порошенка і піде на компроміс з Кремлем, то це буде і загальноєвропейська проблема. Це було би чітким сигналом, що перекроювання кордонів в Європі може завершуватися успіхом. Імовірно, Володимир Путін почувався би заохоченим і далі йти по спіралі ескалації. Той факт, що Росія веде в Україні війну, вводить "Слугу народу" у становище, в якому не перебуває жодна інша протестна партія Європи - це й робить результати виборів такими важливими для європейців", - аналізує Die Welt.

Corrіere della Sera: "До миру в Україні ще далеко"

Скептично до результатів виборів поставились у редакції італійської газети Corrіere della Sera. "Але що ж насправді може "Слуга" зробити для свого народу? Як і всі українські політики Зеленський обіцяв мир, але повторював мантри київської зовнішньої політики: територіальна цілісність - священна, Крим мусить бути повернутим, Україна може мати гарні відносини з Росією, але мусить вступити до ЄС і НАТО. Словом, суцільні протиріччя. Президент РФ Володимир Путін зробив обережний крок зближення і поговорив по телефону з новим президентом. Але до досягнення справжнього миру ще далеко", - резюмує Corrіere della Sera

Der Tagesspiegel: Москва важливіша за Київ через газ

Оглядач Der Tagesspiegel з Берліна йде ще далі і вказує на те, що у ЄС є чимало зацікавлених у компромісах з Москвою: "Для (західно-) європейської політики Україна залишатиметься складним випадком. Згідно з поширеною легендою, ЄС, запропонувавши Україні угоду про асоціацію, прагнув вивести її з "російського світу". Зрештою, саме в цьому, мовляв, і криється причина конфліктів минулих років. Насправді ж Євросоюз - і насамперед його колишній комісар з питань розширення Ґюнтер Ферхойґен (Günter Verheugen) - намагався за допомогою такої угоди дати Києву альтернативу членству в ЄС. З точки зору геополітичних інтересів ЄС Москва є значно ближчою за Київ. Так було, так буде і в майбутньому. Взяти до уваги хоча б лише залежність Заходу від російських енергоносіїв. Минулими роками вона лише зросла".

Neue Zürcher Zeitung: Варто очікувати швидких розчарувань

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung вказує на те, що навіть з більшістю у Верховній Раді Зеленському буде нелегко: "Хоча він тепер і має більше можливостей, аби справдити величезні сподівання у суспільстві. Але ж йому треба показувати результат. Він анонсує, що уряд має очолити незаплямований, незалежний економіст, який має виконувати його поки не надто конкретні обіцянки. Утім, з огляду на його розрізненого виборця, варто очікувати швидких розчарувань. Саме з огляду на те, що ця партія об'єднує досі аполітичних людей без чітко сформованого політичного світогляду, в яких немає чіткого змістовного спрямування, йому буде важко тримати їх купи, особливо тоді, коли треба буде ухвалювати непопулярні рішення", прогнозує швейцарське видання.

de Volkskrant: Зеленському тепер нема за ким ховатися

Нідерландська de Volkskrantзазначає, що з такою владою Зеленському не вдасться звалювати невдачі на інших. У міжнародній політиці від української влади оглядач видання чекає саме переговорів з Росією: "Тепер, коли Зеленський отримав підтримку у парламенті, він більше не зможе ховатися за спротивом старих можновладців. Він має втілювати заплановане, при тому що поки залишається значною мірою незрозумілим, що ж саме він запланував - за винятком обіцяної боротьби з корупцією, народного права вето на ухвалені закони та ідеї перетворити Чорнобильську зону відчуження у парк розваг. Найважливіші теми, щодо яких йому треба демонструвати поступ - мирні переговори з Росією щодо війни між українською армією і проросійськими сепаратистами, а також переговори про наступні транші кредитів Міжнародного валютного фонду", - констатує видання з Нідерландів. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: