• Головна
  • Новини
  • Об’єднання областей містить загрозу федералізації держави

11.06.2020, 12:00

Об’єднання областей містить загрозу федералізації держави

В Україні вже кілька років іде адміністративно-територіальна реформа. Першим її етапом проголосили формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ), під утворення яких заклали деякі податкові переваги та збільшили повноваження в контексті децентралізації.

Було складено перспективний план організації таких громад, визначено пропоновані центри. Але якщо за попередньої влади утворення ОТГ мало добровільний характер, то при новій об’єднання сільрад і поселень вже має стати обов’язковим. І згори нав’язуються схеми поділу, які навіть заперечили попередньо утворені ОТГ, що в деяких випадках викликало великі невдоволення, особливо щодо насильного приєднання до великих міст.

Багатьом громадянам ідея утворення ОТГ сподобалася. Чим саме? Бо згідно з положенням про ОТГ вже більше податків залишатиметься громадам, вони вже самі можуть розпоряджатися своїми коштами. Але разом з тим ОТГ вже самі мають фінансувати свою бюджетну сферу! Це загалом можна було б успішно робити, якщо громади мали б відповідну економічну базу, тобто підприємства виробничої сфери чи сфери послуг. А яка зараз економічна ситуація у віддалених місцевостях? Дуже сумна, бо економічна база вкрай обмежена. Тому ОТГ зі слабкою економічною основою мають шанс вижити лише завдяки субвенціям з державного бюджету. Але оскільки утворення ОТГ вже запущено, то цю реформу треба так провести, щоб мінімізувати негативні наслідки. Той факт, що у розпорядження громад перейде частина прилеглих державних земель, також треба використати раціонально. І однозначно буде безвідповідально – продавати ці землі (як намовляють деякі політичні й фінансові аферисти). Бо продати землю можна лише раз. Тому ще раз наголошу: лише за умови формування належної економічної бази ОТГ мають шанс стати опорними центрами соціально-економічного розвитку, у тому числі й у віддалених сільських місцевостях.

Але ще ставиться також питання про реформування середньої ланки через об'єднання 3-4 наявних районів Мінрегіон нещодавно поширив карти таких пропонованих районів. Громадськість почала активно обговорювати ці схеми, але переважно лише їх другорядні аспекти (щодо кількості районів, нових центрів тощо). Але ніхто не звертає уваги, які це матиме загалом соціальні наслідки, бо різко зростають відстані до центрів адміністративного обслуговування? Причому навіть на найвищому рівні нема розуміння того, які функції виконуватимуть ці райони, якими будуть їхні повноваження? І тут треба відповісти на питання: чи доцільно загалом утворювати такі одиниці. Оскільки ОТГ в областях буде небагато, то треба зробити висновок, що великих адміністративних районів як цілісних одиниць зовсім непотрібно. За принципом плюралізму різних форм управління можна лише ставити питання про утворення над громадами судових, прокурорських чи інших подібних округів, які можуть територіально і не збігатися. Це дасть змогу уникнути бюрократичного дублювання одного і того ж виду роботи на різних адміністративних рівнях.

І на найвищому рівні, і в деяких політичних середовищах є прихильники не лише укрупнення районів, але й областей. Відразу зазначу, що я категорично проти такої ідеї. Чому? Бо об’єднання кількох областей призведе до створення надвеликих адміністративних одиниць, відповідних розмірам середніх європейських країн, що зовсім не характерно для унітарних держав. А великі розміри та великі права в соціально-економічній сфері (така логіка політико-географічних процесів) підштовхуватимуть до постійного підвищення політичних повноважень, статусу. Тобто, це реальна загроза федералізації держави. Зростуть відстані до пропонованих центрів (іноді понад 300 км), а це означатиме, що для одержання елементарних адміністративних послуг в такому центрі громадянам віддалених поселень довелося б затрачати декілька діб. В окремих регіонах, наприклад, в Закарпатській області, пропозиції об’єднання областей закономірно викличуть великі (і справедливі) соціально-політичні невдоволення.

Отже, область як адміністративну одиницю треба обов’язково зберегти. А загалом, питання суттєвих адміністративних змін треба виносити на широке обговорення. І на референдуми, про які так багато говорили перед виборами.

Мирослав Дністрянський, доктор географічних наук, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка

Фото - matrix-info.com

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: