• Головна
  • Новини
  • Нацбанк продав з резервів $220 млн, від початку тижня — $840 млн

12.03.2020, 21:45

Нацбанк продав з резервів $220 млн, від початку тижня — $840 млн

За підсумками 12 березня Національний банк України продав 220 мільйонів доларів з міжнародних золотовалютних резервів для підтримки курсу гривні. Таким чином, від початку тижня обсяги продажу валюти з резервів склали 840 мільйонів доларів.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ, передає Громадське.

Частину валюти Нацбанк продав зранку 12 березня, провівши аукціон. На аукціоні НБУ пропонував ринку 200 мільйонів доларів, однак учасники валютного ринку оголосили про бажання придбати лише 86,4 мільйона доларів.

«Надалі Національний банк продовжував задовольняти надлишковий попит на валюту і продав ще майже 150 млн дол. США. Це підтримало котирування на ринку на рівні 25,8-26,0 грн за долар США. Таким чином Національний банк не змінював загальний тренд, який формував ринок, а лише згладжував надмірні коливання», — зазначають у Нацбанку.

Зростання курсу валют відбувалося попри значні обсяги продажу. Це пояснюється значним попитом на валюту. У Нацбанку зазначають, що цей попит не має економічного підґрунтя і пояснюється лише психологічними факторами — панікою на ринках.

«Попит на валюту здебільшого формується з боку населення та вітчизняних компаній-імпортерів. Водночас експортери зменшили продаж своїх надходжень», — йдеться у повідомленні.

Через значні обсяги продажу валюти з резервів в останні дні, обсяги продажу валюти від початку року перевищили обсяги купівлі на 200 мільйонів доларів. У 2019 році обсяги викупу Нацбанком валюти з ринку перевищили обсяги продажу валюти на майже 8 мільярдів доларів.

11 березня Нацбанк продав 350 мільйонів доларів, 10 березня з резервів продали 270 мільйонів доларів на підтримку гривні.

Також у Нацбанку зазначають, що попри падіння попиту на українські державні облігації, іноземні інвестори не виводять кошти з України.

Паніка на світових ринках почалася ще у лютому 2020 року. Її спровокувало поширення коронавірусу. В останній тиждень лютого паніка на ринках посилилася — ринки втратили близько 5 трильйонів доларів. Цей спад продовжився і на початку березня.

9 березня світові ціни на нафту протягом дня впали на 30%. Цьому сприяла паніка на ринках, пов'язана з коронавірусом, а також відсутність домовленості між країнами-експортерами нафти (ОПЕК) та Росією. Це спровокувало рекордне падіння на фондових ринках.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: