• Головна
  • Новини
  • На Львівщині реалізують унікальний проєкт «Пліснеська хижа-2021»

17.05.2021, 15:25

На Львівщині реалізують унікальний проєкт «Пліснеська хижа-2021»

На Львівщині реалізують унікальний проєкт "Пліснеська хижа-2021"

Про це повідомляє  пресслужба Львівської обласної ради.

Організатори планують збудувати слов’янське житло Х століття за автентичними стародавніми методами та на кілька тижнів відтворити реальний побут тогочасної слов'янської родини.

«Ми збираємось провести унікальний археологічний експеримент та на практиці дослідити усі етапи будівництва давнього слов’янського житла, опираючись на різноманітні наукові джерела етнографії і палеоархітектури. Ми фіксуємо й студіюємо усе: від заготівлі очерету на покрівлю, до формування останньої, від заготівлі, корування та обробки деревини, до конструювання каркасу, від складання печі-кам’янки до розпалювання в ній вогню”, – розповів археолог, директор заповідника Володимир Шелеп.

Археологічний експеримент проводитимуть на території, яку вже досліджували раніше. Там знайшли фрагмент слов'янського житла, тож учасники експерименту зможуть не лише відновлювати стародавнє житло, але й паралельно поруч розкопувати справжнє помешкання Х століття. 

Родзинкою цього проєкту є й те, що відбудовується не просто якесь житло, яке розкопали десь на якійсь пам’ятці археології. Мова йде саме про пліснеське житло, добре досліджене ще три десятиліття тому. 

Організатори планують, внести збудоване житло “в канву екскурсійного маршруту по пам’ятці”, зробивши його “однією з головних атракцій”, що дасть можливість повністю заглибитись у давній світ слов’янського Пліснеська.

“Ми хочемо в реальних умовах відтворити, як проживала сім’я на Пліснеську у Х столітті. Де вони жили? Що їли? Чим займалися? Що вирощували? Це буде тиждень-два проживання та емоцій професійних реконструкторів – наших партнерів з ГО “Чорна Галич”, – розповів Володимир Шелеп.

Також організатори зазначають, що окрім житла, матимуть і “невелику тогочасну “інфраструктуру”. Однак деталі наразі тримають у секреті. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: