• Головна
  • Новини
  • На Львівщині 35 ОТГ отримують з держбюджету дотації, а три, навпаки, - відають гроші державі

04.09.2019, 19:10

На Львівщині 35 ОТГ отримують з держбюджету дотації, а три, навпаки, - відають гроші державі

Три громади Львівщини перераховують реверсну дотацію, ще дві - бездотаційні. Із такими показниками виконання бюджетів завершили перше півріччя 2019 року об’єднані територіальні громади Львівської області. 

Про це повідомили у Львівський ЦРМС.

Отже, за підсумками 2018 року середній показник доходів загального фонду (без врахування трансфертів) на одного мешканця по 40 ОТГ області склав 1 623,2 грн. 

Найбільше доходів у розрахунку на одного мешканця отримано в Славській громаді – 6 432,1 грн, найменше -- у Новоміській. 

Серед усіх ОТГ області 35 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, а три громади мають такий індекс податкоспроможності, що зобов’язує їх перераховувати реверсну дотацію - кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій. 

На першому місці за обсягом реверсної дотації знаходиться Славська громада, яка віддає 19,5% доходу у державний бюджет. На другому місці – Солонківська ОТГ з реверсом у 3,8%. На третьому – Кам’янка-Бузька із 2% повернень доходів. Бездотаційними є (не перераховують реверсну і не отримують базову дотацію) дві громади Львівщини - Радехівська та Новокалинівська міські ОТГ. 

Найвищий рівень дотаційності у Новоміській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 61,7%. 

Серед сільських громад найнижчий рівень дотаційності у Жовтанецької громади - 0,4% від показників власного доходу.  

Найбільша питома вага видатків на утримання апарату управління у доходах загального фонду (без урахування трансфертів) припадає на бюджет Воле-Баранецької ОТГ – 84,9%. Найменший обсяг даного виду видатків у співвідношенні до доходів громади має Славська ОТГ – 10,9%. 

Середній показник видатків на утримання апарату по всіх ОТГ області у частині заробітних плат із видатків загального фонду становить 77,9%. Найвищий показник видатків у Нижанковицькій ОТГ – 91,6%, найнижчий у Радехівській ОТГ – 51,4%. 

За словами радника з місцевих фінансів Львівського ЦРМС Юрія Голинського, Львівщина є доволі особливою областю, яка входить в число лідерів як за обсягами перерахованої реверсної дотації, так і за обсягами отриманої базової. Це пов'язано з тим, що на території області функціонують як і успішні громади з великими розмірами власних доходів (насамперед за рахунок ПДФО, що сплачується за місцем реєстрації роботодавця), так і значна кількість суттєво дотаційних громад, які потребують додаткової підтримки з державного бюджету.

Аналітики програми наголошують, що наведені фінансові показники є статичною інформацією, яка відображає стан речей на відповідну дату (в даному випадку 01.07.2019 року); відображають окремі, найбільш суттєві, напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад; дають можливість здійснювати порівняльний аналіз ідентичних параметрів у розрізі різних громад в межах однієї області та між різними областями. 

Одночасно з цим слід також зазначити, що для формулювання обґрунтованих висновків необхідно провести більш глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між рівнем розвитку соціальної та промислової інфраструктури, підприємницьким та ресурсним потенціалом території, демографічними чинниками тощо. Наведені параметри є лише відправною точкою для проведення такого аналізу і дають можливість сформувати загальне уявлення про фінансовий потенціал громад. 

Матеріали підготовлено за підсумками виконання місцевих бюджетів за січень-червень 2019 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: