• Головна
  • Новини
  • Громади Львівщини можуть втратити 270 млн грн - через урядовий законопроєкт

04.06.2021, 15:41

Громади Львівщини можуть втратити 270 млн грн - через урядовий законопроєкт

Приблизно 270 мільйонів гривень втратять громади Львівщини, якщо народні депутати таки заберуть у них 5% акцизу на тютюн. Про це заявив консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Андріян Фітьо. За словами експерта, Стрийська територіальна громада недоотримає 7 млн грн, Самбірська – 3 млн грн, Яворівська – 1,5 млн грн, Миколаївська – 1 млн грн. 

Про це повідомив Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Наразі роздрібні торговці (кіоски і магазини, які продають цигарки) сплачують 5% відповідного податку, 5% з якого йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом зобов’язання хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів, таких як Philip Morris або Japan Tobacco International (JTI). Причому, за словами виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін запровадити не зможе.

«Та і загалом надходження від такого податку можуть зменшитися, – додає Андріян Фітьо. – Місцева влада завжди має можливість впливати на підприємців. Говорити їм, що за сплачені ними податки влада облагородить територію, вкладе кошти в освіту, медицину тощо. Якщо цей податок будуть сплачувати у державний бюджет, то він, ймовірно, зменшиться. А яким чином він розподілятиметься серед громад, і взагалі невідомо. Отож ми втратимо в кількох аспектах: і в чіткості адміністрування, і в недоотриманні коштів місцевими бюджетами».

Відтак експерт висловив сподівання, що народні депутатів від Львівщини Галина Васильченко, Євген Петруняк, Тарас Батенко, Орест Саламаха, Ростислав Тістик та Роман Лозинський не будуть голосувати за такі зміни до законодавства, які призведуть до втратами громадами Львівщини 270 млн грн.   

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: