21.01.2021, 14:59

НБУ залишив облікову ставку на історичному мінімумі

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 6,0% з 22 січня 2020 року. Таким чином, ставка залишилася на мінімальному в історії України рівні.

Про це повідомив глава НБУ Кирило Шевченко на брифінгу, який транслювався на Youtube, передає РБК-Україна.

Нагадаємо, НБУ прийняв рішення знизити облікову ставку з 8% до 6,0% річних з 12 червня 2020 року для підтримки економіки, після чого зберігав її на цьому рівні.

Зазначимо, облікова ставка - це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове або короткострокове рефінансування. Опосередковано ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку.

Основним інструментом, за допомогою якого НБУ впливає на рівень інфляції, є облікова (ключова) ставка. За даними НБУ, в Україні зміна облікової ставки НБУ найбільше впливає на рівень інфляції через 9-18 місяців.

Якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до цілі 5%. І навпаки: при більш низькому прогнозованому показнику інфляції як (коли) порівняти з цільовим рівнем ключова ставка знижується.

Як повідомляло РБК-Україна, споживчі ціни в Україні у грудні 2020 року у порівнянні з листопадом зросли на 0,9%. За весь рік інфляція склала 5,0%.

Таким чином, інфляція знаходиться в цільовому діапазоні НБУ, який складає 5% (+/- 1 п. п.).

Зазначимо, у державному бюджеті на 2021 рік закладено рівень інфляції на рівні 7,3% (грудень до грудня попереднього року). Це офіційний прогноз Мінекономіки, затверджений Кабінетом міністрів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: