• Головна
  • Новини
  • Митрополита Андрея Шептицького в Італії визнано Праведником людства

08.10.2020, 16:05

Митрополита Андрея Шептицького в Італії визнано Праведником людства

Комітет "Саду Праведників – Ґаріво" у Мілані визнав митрополита Андрея Шептицького Праведником, вписавши його ім’я серед "Праведників Монте Стелла".

Церемонія вручення відзнаки відбулась 7 жовтня у Саду Праведників Мілану повідомляє Секретаріат Глави УГКЦ в Римі, інформує "Еспресо.Захід".

"Під час Другої світової війни український митрополит Андрей Шептицький прийняв в митрополичі палати та греко-католицькі монастирі сотні переслідуваних євреїв, рятуючи їх від смерті. Ризикуючи власним життям, він писав до Гітлера та Гімлера, завзято протестуючи проти винищення євреїв та забороняючи українцям брати участь в нацистських акціях", – йдеться в пергаменті відзнаки.

Вручення відзнаки Праведника для митрополита Андрея Шептицького відбулось у відповідь на прохання Блаженнішого Святослава. Попередньо церемонія присвоєння відзнаки мала відбутись 6 березня, але у зв’язку із запровадженням карантинних заходів була скасована.

У своєму листі до Габріела Ніссіма, президента "Гаріво", Блаженніший Святослав висловив вдячність єврейській спільноті за «гідне визнання героїчного прикладу митрополита Андрея Шептицького в його боротьбі проти будь-якої форми приниження людської гідності та захисту людських прав, а особливо – його любові до ближнього».

"Від імені УГКЦ висловлюю Асоціації «Ґаріво» слова вдячності та високого визнання за віддану працю у місії плекання живої пам’яті для виховання глобальної відповідальності», – йдеться в листі Глави УГКЦ.

Для отримання відзнаки Патріарх УГКЦ делегував владику Діонісія, Делегата з повними правами апостольського екзарха для українців візантійського обряду, у супроводі о. Андрія Солецького, керівника Секретаріату Глави УГКЦ в Римі, та о. Ігоря Крупи, капелана української громади м. Мілана.

Разом з митрополитом Андреєм Шептицьким Асоціація "Ґаріво" присвоїла титул Праведника ще десятьом особам, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям.

У коментарі для "ЕспресоюЗахід" директор Фундації "Андрей", доктор наук соціальних комунікацій, доцент кафедри богослов’я УКУ Михайло Перун відзначив, що це визнання з боку асоціації є важливим кроком до цілковитого утвердження значення постаті лідера УГКЦ у світі, як Святого та Праведника.

"Ця відзнака означає, що з кожним роком постать Митрополита Андрея Шептицького починає набувати все більшого значення у різноманітних аспектах життя і зокрема у порятунковій акції. Адже після окупації Львова СРСР пам'ять про митрополита була сильно спотворена. І, дуже шкода, але це очорнення працює і досі. Навіть зараз, коли ми маємо можливість досліджувати вповні його спадщину, його глобальний і неоціненний вклад у розвиток УГКЦ, утвердження української держави і в порятунку сотень євреїв, ще залишаються сумніви. Саме тому присвоєння цієї відзнаки утверджує об’єктивну пам'ять, відновлює історичну справедливість, показуючи правдиве обличчя митрополита. І це ще один крок до визнання святості та праведності Андрея Шептицького", - відзначає Михайло Перун.

Довідково. Асоціація "Сад Праведників – Ґаріво" діє в Мілані з 1999 року та займається присвоєнням звання Праведника для людей, які під час різних геноцидів проявили моральну стійкість та людяність у порятунку осіб іншої національності, ризикуючи власним життям. З ініціативи "Ґаріво" у різних країнах світу були створені пам’ятні сади, у яких висаджуються дерева на честь Праведників людства; проведено низку ініціатив законодавчого характеру на рівні Європейського Союзу, зокрема щодо встановлення Дня Праведника; реалізовано багато просвітницьких проєктів з метою популяризації прикладу Праведників для запобігання злочинам минулого в наш час.

Президентом асоціації є Ґабріель Ніссім, відомий історик та автор багатьох книг про геноциди та героїчні історії окремих людей, які виявили моральну стійкість перед тоталітарними режимами.

Фото - медіаресурс УГКЦ

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: