19.05.2020, 10:17

Масова міграція заробітчан із заходу на схід

Портал forsal.pl порушує тему повернення працівників із Західної Європи додому внаслідок епідемії коронавірусу, пише Польське радіо.

Після того, як COVID-19 вбив у північній Італії старшу жінку, опікунка Міхаела Данаіла приєдналася до близько 1,3 мільйона румунів, які працювали у чужій країні, вирішивши повернутися на батьківщину, – читаємо на порталі forsal.pl. Вірус з дня на день повернув величезну частину мігрантів додому. Зараз східні країни мають багато нових працівників. «Питання у тому, як довго вони залишатимуться у себе вдома і чи владі з Румунії, України чи Сербії вдасться їх притримати у цих країнах?», – пише forsal.pl.

Знайти роботу у країнах Східної Європи складно, оскільки за останні місяці рівень безробіття там суттєво підвищився. Але і далі він є значно нижчий, ніж у країнах Південної Європи, таких як Італія чи Іспанія. Наприклад, Румунія з часу вступу до ЄС у 2007 році втратила щонайменше 4 мільйони працівників, які подались на Захід. Це – рекорд у Євроспільноті. У цій країні, згідно з підрахунками, щонайменше 1/3 осіб, що недавно повернулись з еміграції, активно шукають роботу і можуть зміцнити тамтешнє енергетичне будівництво, сільське господарство та промисловість. За оцінкою порталу, країни Центрально-Східної Європи усвідомлюють, що «надзвичайно важливо затримати цих людей на батьківщині». Україна оцінює, що за час пандемії повернулось близько 300 тисяч заробітчан (це – близько 10% усіх заробітчан з цієї країни). Український уряд запровадив для них спеціальну програму дешевих позик.

Як читаємо далі на порталі, «те, що сезонні працівники повернулись у свої країни, є серйозною проблемою для таких держав, як Велика Британія, Фінляндія чи Німеччина. Тим більше, що зараз вони повинні надати іноземному працівникові медичне страхування і договір на щонайменше три місяці». Натомість, стосовно поляків, які також численно працюють за межами Польщі, то вони зараз радше не повертають у свою країну. Те ж саме стосується і балтійських країн. Це пов’язано з тим, що ці люди там вже живуть на постійній основі.

Фото - ілюстраційне, pxhere.com 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: