13.02.2020, 19:15

Львівська опера запрошують на постановку "Лис Микита"

У Львівській національній опері в рамках програми розвитку «Український прорив» 21-23 лютого відбудеться прем’єра сучасної опери «Лис Микита», написаної українським композитором Іваном Небесним. Це буде перша новітня опера в Україні за геніальною поемою Івана Франка.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської ОДА.

Цього року «Лис Микита» святкує свій ювілей: рівно 130 років тому поема-казка «Лис Микита» видатного українського письменника та поета Івана Франка вперше була надрукована 1890 році у львівському дитячому журналі «Дзвінок». Вже наступного року цей журнальний варіант з’явився окремою книжкою під назвою «Лис Микита».

21-23 лютого Львівська національна опера презентує світову прем’єру опери Івана Небесного за цим твором. Класична за літературною основою, новітня за часом написання і модерна за музичною мовою та сценографічним втіленням опера «Лис Микита» стане яскравою театральною подією у мистецькому проєкті «Український прорив» Василя Вовкуна. На львівській сцені вона постане в оригінальному трактуванні режисера-постановника, народного артиста України Василя Вовкуна, здивує і захопить глядачів – як дітей, так і дорослих. 

Її рекомендують для сімейного перегляду, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса ховаються гострі та завжди актуальні соціальні питання.

Опера «Лис Микита» Івана Небесного матиме несподіване звучання, адже в оркестрі, поряд із традиційними інструментами, колоритно звучатимуть народні – цимбали, бандура, дримба, ліра і трембіта.

Диригент-постановник опери – американський диригент українського походження Теодор Кучар, диригентка - Ірина Стасишин, а хормейстер – молодий музикант Вадим Яценко.

Як зазначають постановники, чи не вперше в українській сучасній опері будуть використані новітні технології 3D-проєкції та світла, і це буде «справжня феєрія світла». До співпраці запросили художника по світлу із Литви Арвідаса Буйнаускаса, який зокрема творив візуальні образи концертів групи «Океан Ельзи», а в «Лисі Микиті» Арвідас вперше дебютує на оперній сцені.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: