• Головна
  • Новини
  • Кожен львів'янин повинен уміти стріляти - Львів готується до війни

26.01.2022, 08:08

Кожен львів'янин повинен уміти стріляти - Львів готується до війни

Учора, 25 січня,  декілька десятків працівників львівських підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, відновлювали свої навики володіння зброєю. Навчання провели ветерани російсько-української війни разом з учасниками одного із львівських стрілецьких клубів.

Про це повідомила пресслужба міської ради.

Як зауважив мер Львова Андрій Садовий, такі навчання будуть системними, адже місто працює над програмою національного спротиву, яка, окрім техніки володіння зброєю, передбачає ще й медичний аспект та загальну координацію зі службами територіальної оборони в країні.

«Ми повинні бути готові захищати себе, свою країну, тим більше, коли йдеться про стратегічні підприємства, на які можуть бути диверсійні атаки. Тому чітко і за протоколом, який визначає держава, ми повинні допомагати силам територіальної оборони. Ми вже переформатували управління надзвичайних ситуацій, включивши аспект територіальної оборони.

Я подивований мужністю наших військових, які вибудовують полігони. Ми домовилися про системні заняття для працівників наших комунальних установ, організацій, міських підприємств. Також будемо відновлювати тири і будемо підтримувати ці стрілецькі полігони, які сьогодні вже є на території Львова й області», - розповів мер Львова Андрій Садовий.

Сьогодні навчання провели для працівників підприємств «Львівтеплоенерго», «Залізничнетеплоенерго», «Львівсвітло» та «Львівводоканал». Такі навчання будуть системними, а згодом, після відновлення очного навчання у школах, окремий військовий вишкіл проведуть і для старшокласників.

«Сьогодні ми запросили працівників комунальних підприємств. Більшість проходили службу у Збройних силах, багато працівників міських структур пройшли зону бойових дій, але є люди, які не мають цих навиків, і треба їх навчити. А вже коли завершиться карантин, то ми переплануємо навчання для наших старшокласників з точки зору володіння зброєю. Зараз кожен повинен мати ці навики, тому я всіх залучаю, і власним прикладом це показую», - зазначив Андрій Садовий.

Водночас, місто напрацьовує програму підготовки львівської громади до національного спротиву. Це комплексний документ, у якому виписаний план дій та підготовки у випадку розгортання повномасштабних військових дій на території України.

«Незабаром на сесії будемо голосувати програму спротиву, яка передбачає, найперше, відновлення навиків володіння зброєю, і навчання тих, хто таких навиків не має. Другий аспект – це вміння надавати медичну допомогу, тому що найбільше людей гине від втрати крові. Ми будемо відкривати певний медичний центр, навики в нас є, ми це колись робили в 2014 році. І це загальна координація, це протидія всім загрозам – але це в координації зі службами територіальної оборони», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Кожен повинен вміти себе захистити, а тому такі навчання, особливо для працівників міських структур, є вкрай необхідними. В цьому переконаний радник міського голови з питань територіальної оборони, колишній заступник командира 80-ї десантно-штурмової бригади з озброєння Микола Грицайчук.

«Закон України про національний спротив передбачає, що територіальна оборона може формувати добровольчі підрозділи, які допомагатимуть військам сил територіальної оборони. Тому було прийнято рішення провести такі перші стрільби з представниками комунальних підприємств міста, щоби ознайомитися чи відновити свої навики у практичній стрільбі і користуванні зброєю. Бо противник, який наважиться напасти на Україну, має знати, що йому в кожному місті чинитимуть опір. І чим більше людей буде підготовлено, тим краще буде для України», - зазначив Микола Грицайчук.

Окрім навчання техніки володіння зброєю, учасники навчань ознайомилися із захисним екіпіруванням, вмістом бойових аптечок тощо.

«Основний аспект робимо на безпеці, маніпуляціях зі зброєю, тобто завдання першого заняття – навчити людей розуміти, як безпечно поводитися зі зброєю. Сьогодні мали два напрямки – високоточна стрільба і стрільба з карабіна. В процесі занять люди здобувають практичний досвід, знайомляться із захисним екіпіруванням, вмістом бойових аптечок, роблять постріли», - зауважив Володимир, керівник спортивного клубу.

«Початок покладений. Ми плануємо зробити ці навчання на системній основі. Бо концепція територіальної оборони – це не тимчасове явище. Це закон, який має постійну дію і його потрібно постійно втілювати. Тому буде низка заходів, які будуть реалізовуватися постійно.

Такі навчання дають не лише технічні навики, а й психологічні – ти бачиш ціль, розумієш, що в тебе зброя, яка може вбити. Фактично, ти користуєшся чимось небезпечним заради безпеки», - підсумувала Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: