• Головна
  • Новини
  • "Йде війна проти права українського народу на історію, мову, культуру, державу та існування", – Блаженніший Святослав у Великодньому посланні

23.04.2022, 23:35

"Йде війна проти права українського народу на історію, мову, культуру, державу та існування", – Блаженніший Святослав у Великодньому посланні

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) оприлюднив традиційне Великоднє послання до духовенства та мирян, в якому наголосив на особливих, трагічних умовах, в яких українці цьогоріч зустрічають свято

"Цього року ми зустрічаємо Пасху Христову серед особливих випробувань, страждань, знущань, зневаги і руїни. У нашому народі, в Україні та на поселеннях, може здатися, що хрест Господній був раптово кинений нам на плечі на самому початку Великого посту і ми несемо його вже не день-два, не тиждень-два, а безнастанно, день і ніч. Для нас Велика п’ятниця стала немовби хлібом насущним, буденною дійсністю і ми не знаємо, коли настане світлий день перемоги над злом, ненавистю і насильством. Але саме сьогодні Господь закликає нас не сумніватися в перемозі світла над темрявою, життя над смертю, істини над брехнею, і Він запевняє нас у своїй любові та милості", – наголосив Блаженніший Святослав.

Він зазначив, що кожна війна – це прояв руйнівної душогубної дії диявола, спосіб ширити страх, нести смерть, завдавати рани та біль. Блаженніший зауважив, що саме такий шлях обрали для себе агресори.

"Війна Росії проти України — це чергова колоніальна війна тюрми народів, яка пробує відродитися на наших очах. Окупант знову несе нам кайдани, якими кували цілі покоління наших предків. Це кайдани, якими в’язали руки козаків, що будували Санкт-Петербург. Це кайдани, століттями накладені на інтелектуальне і церковне життя України. Це кайдани кріпаків, кайдани Голодомору, кайдани мільйонів депортованих і переселених українців, що засіяли своїми кістками безмежні сибірські простори. 

Ідеологи війни відкрито говорять, що наше існування — це історична помилка, яку треба виправити саме "вічними кайданами" смерті та знищення. Це – війна проти самого права українського народу на свою історію, мову і культуру, на свою незалежну державу, на своє існування", – зазначив глава УГКЦ.

Разом із тим, він наголосив, що в підземеллях, куди ворог загнав українців крилатими ракетами, авіабомбами та артилерійськими снарядами, відбувається чудо спільної молитви, жертовної допомоги ближньому, незламного духу і прояву сили Божої присутності.

Блаженніший Святослав вважає, що плани Кремля блискавично захопити Україну, виглядають доволі символічно.

"Яка це іронія, що ворог планував за три дні святкувати свою перемогу в столичному Києві! Він думав, що швидко проковтне цілий народ, але його підступні плани поламав героїзм нашого війська. Насправді це Христос, який воскрес на третій день із гробу, дає сьогодні нам, що віримо в Його воскресіння, віру в перемогу над адом і смертю. 

Святий Іван Золотоустий у своїй пасхальній проповіді зауважує, що ворог людського роду "взяв людину, а на Бога натрапив. Взяв землю, а стрінув небо. Взяв, що бачив, і впав через те, чого не добачив". Так само наш ворог взяв, що бачив, але впав через те, чого не добачав, — сили духу, віри і любові нашого народу! Наша перемога, перемога України, — у силі воскреслого Христа, який виводить нас із глибин жахіть війни і смерті, розбиває кайдани вічні та переможно веде нас до життя. Святкувати Пасху Христову в час війни означає вже куштувати нашу перемогу. Не сумніваймося в цьому!" – наголосив Верховний архієпископ Києво-Галицький.

Особливе благословення глава УГКЦ передав захисникам України, волонтерам та українцям, які були змушені покинути власні домівки. 

"Обіймаю тих, хто на окупованих територіях, у зонах бойових дій, — тих, хто не має можливості зібрати пасхального кошика і співає "Христос воскрес!" під голос гармат і вибухів снарядів. У надії на воскресіння плачу і ридаю разом з усіма, хто оплакує своїх загиблих, як з лав наших Збройних сил, так і серед мирного населення. 

Хай сьогодні кожний із нас відчує надію у світле майбутнє в мирі і злагоді, бо саме Воскресіння Христове – джерело миру. Хай пребагата символіка нашої писанки нагадує всім нам, що воскреслий Господь – джерело небесних благ, радості, добра, перемоги і вічного життя. Усе духовенство, усіх богопосвячених осіб і мирян в Україні та на поселеннях обіймаю батьківською любов’ю і щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!" – побажав Блаженніший Святослав.

Повний текст послання можна прочитати на сайті Української греко-католицької церкви.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: