• Головна
  • Новини
  • ІФА чи ПЛР – у чому відмінність. Пояснює головна епідеміологиня Львівщини

06.08.2020, 20:07

ІФА чи ПЛР – у чому відмінність. Пояснює головна епідеміологиня Львівщини

На Львівщині щодня проводять від 300 до 600 ІФА-тестів, а ПЛР-досліджень – вдвічі більше.

Про це повідомила Суспільному головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

ПЛР-дослідження та ІФА-тестування проводять, щоб визначити наявність коронавірусу в організмі людини.

Чим відрізняються ІФА-тести від ПЛР-досліджень?

ПЛР-аналіз (полімеразна ланцюгова реакція) – виявляє присутність вірусу та визначає, чи людина хвора на COVID-19. Для цього тесту роблять мазок із носа і ротоглотки.

«Методом полімеразної ланцюгової реакції ми можемо виявити в біологічному матеріалі від хворого, власне, рибонуклеїнову кислоту самого збудника коронавірусу. Що це нам дає: в першу чергу, ми підтверджуємо, що людина хворіє, а в другу чергу, ми розуміємо, що якщо ПЛР – позитивний, то ця людина є небезпечна для оточуючих. Вона виділяє вірус і її потрібно обов’язково ізолювати, в незалежності від того чи є в неї симтоми, чи немає», - пояснює Наталія Тімко.

За допомогою імуноферментного аналізу (ІФА-тесту) можна визначити чи людина перехворіла на коронавірус. Для цього тесту беруть кров із вени. Далі досліджують, чи є в людини антитіла, які виробляються, якщо в організмі є вірус. Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни М, G та А. Якщо виявляється М – то це гострий процес захворювання на коронавірус, G – людина вже одужує або перехворіла, А теж формується через хворобу, він може з’явитися одночасно із імуноглобуліном М.

Першочергово ІФА-тест роблять людям, які забезпечують життєдіяльність міста – це, до прикладу, медики та правоохоронці.

«Імуноферментний аналіз не дає нам розуміння чи людина заразна на даний момент, чи не заразна. Ми не можемо обстежити методом ПЛР впродовж однієї доби всіх людей, хто того потребує. Тому згідно наказу МОЗ, хворим, які мають пневмонію не зрозумілого походження та людям, які спілкувалися із хворими на коронавірус, на 14 день після контакту роблять обстеження методом ІФА. Якщо виявляють імуноглобуліни класу М, то відправляють таких людей на обстеження методом ПЛР», – каже головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

ІФА-тест та ПЛР в лабораторіях опрацьовують за однаковий робочий час. Та результат імуноферментного дослідження можна отримати швидше через те, що цим методом обстежується менше людей, зазначає Наталія Тімко.

Якщо ви відчуєте симптоми, то потрібно звернутися до сімейного лікаря, який скерує на потрібний тест: «Людина сама не повинна визначати, яким методом, коли і як обстежуватися. Вона звертається до сімейного лікаря, а сімейний лікар призначає обстеження таким методом, який у конкретному випадку є потрібен», - пояснює головна епідеміологиня Львівщини.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: