• Головна
  • Новини
  • ГТС є власністю народу, а не «коболєвих», «ковалів» та їх спонсорів, - Кучеренко

05.11.2019, 16:31

ГТС є власністю народу, а не «коболєвих», «ковалів» та їх спонсорів, - Кучеренко

Під гаслами виконання «вимог» Третього Енергетичного пакету ЄС, які дійсно треба було давно виконати і забути, нова команда «держуправлінців» наманається цинічно та примітивно злити інтереси цієї самої Держави та усіх Українців. Адже унікальна ГТС є власністю всього українського народу, а не «коболєвих», «ковалів» та їх закордонних спонсорів.

Про це на своїй сторінці у ФБ написав народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

Alexey Kucherenko:  "Що показало вчорашнє засідання «робочої групи» з доопрацювання остаточного тексту законопроекту про «анбандлінг», тобто про відокремлення газотранспортної системи від Нафтогазу та від видобутку газу.

Під гаслами виконання «вимог» Третього Енергетичного пакету ЄС, які дійсно треба було давно виконати і забути, нова команда «держуправлінців» наманається цинічно та примітивно злити інтереси цієї самої Держави та усіх Українців. Адже унікальна ГТС є власністю всього українського народу, а не «коболєвих», «ковалів» та їх закордонних спонсорів.

Для майбутніх маніпуляцій з державним майном було обрано дворівневу модель - тобто з двома юридичними особами:
перша особа – Оператор ГТС, якому на умовах господарського відання планується передати державну газотранспортну систему
друга особа - окреме підприємство, яке буде управляти самим Оператором ГТС.

Суть створення такої дворівневої моделі полягає в тому, що навіть при збереженні ГТС в державній власності, сама Держава не зможе здійснювати контроль та розпоряджатися 3 млрд дол доходів від транзиту. Адже тепер Держава в особі Кабінету Міністрів України не матиме права затверджувати фінансовий план Опрератора ГТС, як і план його стратегічного розвитку. Саме таку норму передбачено в кінцевому варіанті законопроекту. Також Державу, як власника ГТС позбавляють права затверджувати організаційна структуру Оператора ГТС та підприємства, яке буде управляти таким Оператором.

Маніпуляції полягають в тому, що ще вчора в Нафтогазі заявляли про те, що передача ГТС у "господарське відання" не відповідає європейському законодавству і тому такий анбандлінг не визнають ні в ЄС, ні в Росії, а Газпром, обов'язково, використає це як привід не підписувати новий контракт з Україною, за європейськими стандартами. А сьогодні Нафтогаз вже наполягає на тому, щоб така передача ГТС у «господарське відання» обов’язково відбулась, але тільки для того Оператора ГТС, якого створив сам Нафтогаз. Чудова характеристика «незалежності» Оператора від Нафтогазу.

Про яку незалежність нового Оператора може іти мова, коли зазначеним законопроектом передбачається відділити газові сховища від газотранспортної системи України, що функціонують як єдиний технологічний комплекс. Адже залишивши газові сховища в структурі Нафтогазу ніякої незалежності Оператора ГТС не може бути, оскільки режими роботи газотранспортної системи та системи газових сховищ пов'язані єдиним технологічним процесом і Нафтогаз матиме повний вплив на такий процес. Тим не менш в ході маніпуляцій законопроектом була спроба протягнути норму, щодо відділення газових сховищ від газотранспортної системи України. Завдяки зусиллям Юлії Тимошенко вдалося переконати депутатів членів Комітету прибрати цю норму, але потім шляхом маніпуляцій із текстами проектів рішень ця спробу було повторено.

Чого варті маніпуляції із частиною майна, що є складовою газотранспортної системи, яке тепер Нафтогаз буде не передавати для нового Оператора, а продавати за вартістю, яку сам буде і визначати. За рахунок яких коштів новий Оператор повинен купувати таке майно у Нафтогазу – тільки за рахунок того що буде змушений протягом 15 років ділитися з Нафтогазом доходами від транзиту газу. То яка ж це незалежність газотранспортної системи від Нафтогазу і для чого такі зміни до законодавства під вивіскою «відокремлення та незалежності ГТС», коли їх суть полягає в абсолютно протилежному.

Саме тому я як Депутат ВР наполягаю на достеменному аналізі стенограм рішень Комітету та ВР, оскільки мова йде про багатомільярдний актив українського народу".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: