11.09.2021, 14:53

Дрогобич матиме своє фермерське господарство

Сесія Дрогобицької міської ради підтримала створення комунального підприємства «Фермерське господарство «Тарком» ». Новостворене підприємство займатиметься молочним виробництвом та вирощуванням сільськогосподарської продукції.

Про це повідомили у міській раді Дрогобича.

Над створенням власного фермерського господарства у Дрогобицькій міській раді роздумували тривалий час. Останні кілька тижнів велось детальне вивчення цієї теми, розробка бізнес-плану майбутнього підприємства та вивчення досвіду схожих структур, які вже функціонують в Україні. Зокрема вивчався досвід діючої ферми, що працює в с. Бугаївка, Ізюмського району Харківської області.

В якості експерта було залучено кандидата сільськогосподарських наук Дрогобицького державного педагогічного університету Миколу Шпека, який займається дорадчою діяльністю зі створення молочних ферм.

На сесії питання створення КП «Тарком» презентував депутат міської ради Микола Рупник, який займався розробкою бізнес-плану підприємства.

«Ми прописали прогнозовану структуру землекористування та норми, необхідні для утримання 100 дійних корів, з яких планує починати свою діяльність КП. В подальшому підприємство може розширювати діяльність. Але головна мета – створити максимально замкнутий цикл власного економного, безвідходного та якісного виробництва» – розповів Микола Рупник.

Основними видами діяльності фермерського господарства «Тарком», відповідно до статуту, є товарне сільськогосподарське виробництво, в тому числі: вирощування зернових культур, тваринництво та птахівництво, розведення великої рогатої худоби молочних порід, оптова торгівля молочними і м’ясними продуктами. Статутний капітал затверджено у розмірі 200 тисяч гривень.

Загалом створення комунального фермерського господарства в Дрогобицькій громаді переслідує декілька цілей:
По-перше, – це можливість створення якісної молочної продукції власного виробництва, якою можна буде забезпечувати садочки та школи громади, чи збувати в спеціалізованих магазинах роздрібної торгівлі.

По-друге – це можливість збереження цілісних земельних паїв, які наразі перебувають в комунальній власності Дрогобицької громади і на які вже сьогодні претендують чимало підприємців.

«Головне, чого ми можемо досягти, – це акумулювати наші земельні ресурси та зберегти їх у власності громади. Так, успішність і прибутковість комунального господарства може бути під питанням. Але, в будь-якому випадку, якщо за кілька років буде шанс реалізації нової програми розвитку сільського господарства, наша громада вже матиме для цього підготовлену базу та збережену землю» – наголосив депутат ДМР Юрій Кушлик.

По-третє – це популяризація розвитку сільського господарства, яке, при дотриманні визначених законом норм, матиме державну підтримку та можливість залучення іноземних інвестицій.

Фізично комунальне підприємство «Тарком» діятиме в Лішні, на базі орендованих приміщень виробничого комплексу КСП «Лішнянське», де вже є корівники.

Для здійснення діяльності підприємству виділять в користування 50 гектарів земель в Лішні. На них буде облаштовано культурні пасовища, де корів випасатимуть методом порційного випасання.

Ще 120 гектарів земель буде передано в користування підприємству під вирощування кормових культур: 40 гектарів – під багаторічні трави (заготівлю сіна та сінажу), 20 га – під кукурудзу на силос, 20 га – під зернобобові (соя, боби), 40 га – під зернові культури (на комбікорми).

Така структура посівних площ кормових культур при правильному агрономічному управлінні та запланованій урожайності здатна забезпечити потребу сотні молочних корів на зимово-стійловий період року (200 днів) майже на 100%, потрібно буде докупляти лише пивну дробину.

Після обговорення питання, рішення було підтримане більшістю голосів депутатського корпусу ради. Поки що підприємство створене лише на папері. В подальшому стоїть питання про призначення директора та ряду спеціалістів, які необхідні для здійснення статутної діяльності. Це – агроном, ветлікар (зоотехнік), доярки, механізатор.

На даний час також ведуться переговори з німецькими партнерами Дрогобича, які зацікавлені в інвестуванні коштів у механізацію підприємства та облаштування в Дрогобицькій громаді міні-молочнопереробного заводу.

Фото ілюстративне

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: