06.10.2019, 10:58

Долар дешевшає: чи можуть ціни в Україні впасти

Нацбанк за підсумками міжбанківських торгів знову змушений був знизити курс до 24,61 грн/долар. До якого рівня повинен впасти долар, щоб виробники і продавці вважали ризики досить низькими і знизили ціни на свою продукцію? Експерти кажуть – "не дочекаєтеся".

Про це пише Сьогодні.

"Ціни на нашому ринку визначаються внутрішніми факторами ринку значно більше, ніж курсом долара, вартістю виробництва тощо. Той, хто завозить в Україну товари, хоче продати дорожче, ніж купив. Але актуальна ціна на ринку формується попитом і пропозицією. Якщо існує платоспроможний попит на більш високу ціну, навіть якщо хтось завезе дуже дешево, навіщо він буде продавати дуже дешево, якщо є попит? Через конкуренцію, звичайно, ціни можуть знижуватися. Але якщо люди готові купувати за високою ціною, така ціна буде триматися, незалежно від ціни ввезення", – пояснює директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

При цьому експерт наголошує, що зниження цін на товари взагалі відбувається вкрай рідко (крім сезонної продукції). При будь-якому курсі і за будь-яких, здавалося б, найбільш сприятливих факторах. І це характерно не тільки для нашої країни, але і для будь-якої економіки.

"Ціни взагалі дуже рідко падають. Дефляція – це погано для економіки. Причому коли це явище досить тривале, воно дуже болісне. Уявіть: виробники вклали одну суму, а продати і повернути її не можуть. Відповідно, наступний етап – вони будуть менше виробляти. Здоровий стан економіки – це коли відбувається інфляція, але дуже низька. В економіці є поняття "липких цін". Тобто ціни мають тенденцію до зростання, але не мають тенденції до різких скорочень. І це нормально, це характерно для будь-якої країни. Звичайно, маються на увазі середні ціни, це не означає, що ціни не можуть коливатися", – каже Вероніка Мовчан.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: