• Головна
  • Новини
  • Держоргани звільнять від обов'язку виконувати рішення судів щодо соціальних виплат: законопроект Бужанського і Третьякової

30.03.2021, 16:11

Держоргани звільнять від обов'язку виконувати рішення судів щодо соціальних виплат: законопроект Бужанського і Третьякової

Держоргани звільнять від обов'язку виконувати рішення судів щодо соціальних виплат: законопроект Бужанського і Третьякової

Саме через невиконання рішень судів у таких справах України постійно виявляється в списку лідерів за зверненням громадян до Європейського суду з прав людини, пише «Судово-юридична газета».

Також наше видання писало про ідею переглянути гарантовані державою соціальні виплати. Причина проста - на всіх бюджетних грошей не вистачає, і є куди більш важливі речі, наприклад, зйомки серіалів (на культуру в зведеному бюджеті передбачили 27 млрд грн, за даними Мінфіну), будівництво доріг, «Велика реставрація» (2 млрд) і т. д.

Судді, в свою чергу, звертають увагу на проблему невиконання судових рішень державними органами. При цьому суди все частіше зобов'язують відповідача, зокрема органи Пенсійного фонду, подати звіт про виконання судового рішення та накладають штрафи за їх невиконання без поважних причин у порядку статті 382 КАСУ.

«За практикою ЄСПЛ, зокрема у справі« Шмалько проти України », суд констатував, що орган державної влади не мають права посилатися на брак коштів, щоб виправдати невиконання судового рішення про виплату боргу. Невиконання рішення державного суду не може бути виправдане і відсутністю бюджетних витрат », - зазначає суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Оксана Епель.

Таким чином, проблемою при застосуванні інституту судового контролю є безпідставне невиконання судових рішень суб'єктами владних повноважень.

Власне, Третьякова, Бужанський, Яцик та інші пропонують своїм законопроектом цю проблему дуже просто «вирішити» - позбавивши держоргани від необхідності виконувати судові рішення по соціальних справах, якщо грошей в казні немає.

Так, в Кодексі адміністративного судочинства України (КАСУ) пропонується ч. 3 статті 378 доповнити такою нормою:

«Підставою для відстрочки виконання рішення суду про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів може бути визнаний підтверджений факт відсутності відповідних бюджетних асигнувань та подання до суду доказів прийняття суб'єктом владних повноважень заходів для встановлення таких бюджетних асигнувань або вчинення інших дій, спрямованих на виконання судового рішення».

А частина 2 статті 382 КАСУ пропонується доповнити такою нормою:

«Не може бути накладено штраф на керівника або особа, яка виконує обов'язки керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення суду в разі, якщо ними представлений звіт про неможливість виконання рішення суду про стягнення коштів державного або місцевого бюджетів, згідно з яким причиною такого невиконання є підтверджений факт відсутності відповідних бюджетних асигнувань та додані копії документів на підтвердження вжитих заходів для встановлення таких бюджетних асигнувань або вчинення інших дій, спрямованих на виконання судового рішення ».

Простіше кажучи - грошей в казні немає, значить, і виконано рішення буде тоді, коли гроші з'являться. А судячи з того, що Україна вже більше 10 років не може розібратися з боргами перед своїми громадянами за рішеннями судів, гроші з'являться не скоро.

Відзначимо, що в уряді вже не перший рік думають над тим, що регулювання соціальних гарантій треба переглянути. Адже менше непідкріплені реальним фінансуванням соцгарантій для громадян - менше судових суперечок, менше скарг в ЄСПЛ і менше програних Україною в особі Мін'юсту справ.

Так, Кабмін за ініціативою Міністерства юстиції 17 березня 2021 року прийняв розпорядження 210-р, яке передбачає перегляд соціальних гарантій, оскільки їх вже «не тягне» бюджет.

Однак тут заважає Конституція і КСУ, який може визнати неконституційним втілення подібних намірів законодавця.

Раніше ми писали, чому КСУ в даному випадку є перешкодою.

Крім того, на розгляді Конституційного Суду України досі перебуває питання про тлумачення поняття «гідні умови життя», який ініціювала «Слуга народу» Галина Третьякова, віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук та ін.

Раніше Галина Третьякова нарікала, що рішення КСУ «він розбалансує бюджет», оскільки держава не може виконувати їх з огляду на обмежені фінансові можливості, зокрема, це стосується пенсійних гарантій. Тому вона внесла свій законопроект 3300, яким пропонувала змінити порядок виконання рішень КСУ.

Нагадаємо також, що раніше видання писало про ще один законопроект № 5271 «Про державну політику в сфері подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації проти Державного суверенітету України». Зокрема, законопроект містить положення, згідно з яким «обов'язок по соціальному і пенсійному забезпеченню осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, покладається на Російську Федерацію як державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права», простіше кажучи, законодавець намагається створити підстави для того, щоб перекласти відповідальність за соціальними виплатами жителям тимчасово окупованих територій.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: