26.06.2021, 12:40

Ціни на вугілля піднялися до максимуму за 10 років

Ціни на енергетичне вугілля виросли до максимальних рівнів за десятиліття, на тлі того, що уряди держав по всьому світу обіцяють скорочувати обсяги викидів CO2.

Про це пише ZN.UA з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Збільшенню попиту на енергетичне вугілля, що використовується для вироблення електроенергії на ТЕС, сприяли, зокрема, дефіцит природного газу, зростання споживання електроенергії, а також несприятливі погодні умови в Китаї. Тим часом закриття вугільної шахти в Колумбії, повені в Індонезії та Австралії, а також скорочення постачання в Китай через конфлікт з Сіднеєм обмежили пропозицію на ринку.

За останній рік ціни на енергетичне вугілля виросли більш ніж удвічі. Вугілля з поставкою в країни Північно-Західної Європи раніше цього місяця подорожчав до максимуму з листопада 2011 року, а з початку року додав 64%.

Вартість вугілля, що поставляється з австралійського Ньюкасла, основна частина якого йде в Азію, в цьому місяці підійматися вище $121 за тонну, максимуму більш ніж за десять років. З початку року ціна збільшилися на 56%, свідчать дані Argus Media.

Зростання вартості обох бенчмарків в цьому році суттєво перевищує підйом цін на нафту, мідь або інші види сировини, які виграли в результаті збільшення економічної активності після кризи, пише WSJ.

Ціни на вугілля, ймовірно, залишатимуться високими в найближчі кілька місяців, вважають експерти. Найбільше серед західних сировинних компаній від цього виграє Glencore Plc, відзначає аналітик UBS Group Майлз Оллсоп. Раніше Glencore заявила, що має намір виробити належні їй родовища вугілля в Австралії, ПАР і Латинській Америці, в той час, як, наприклад, BHP Group має намір відмовитися від активів з виробництва енергетичного вугілля. Anglo American раніше в цьому місяці відокремила свій південноафриканський вугільний бізнес.

"Пропозиція вугілля скорочується і, можливо, швидше, ніж знижується попит", - говорить аналітик Liberum Том Прайс.

Ціни на енергетичне вугілля в Європі ростуть, попри те, що вартість квот на викиди CO2 також підвищується - в цьому році квоти в Євросоюзі подорожчали на 69%, перевищивши 50 євро за тонну. В теорії підвищення вартості квот повинно обмежувати попит на вугілля, використання якого призводить до більш високих викидів, ніж використання газу. Однак, оскільки ціни на газ також ростуть, його використання стає менш вигідним для споживачів, і вони знову звертаються до вугілля.

Раніше повідомлялося, що найбруднішою електростанцією Європи є Бурштинська ТЕС. При цьому Україна викидає отруйне паливо з вмістом важких металів більше, ніж всі країни ЄС, Туреччина і Західні Балкани разом узяті. Про це заявила громадська організація "Екодім" з посиланням на нове дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER.

Також повідомлялося, що група країн "Великої сімки" в п'ятницю погодилася припинити державне фінансування вугільних електростанцій до кінця цього року і «в основному декарбонізувати» поставки електроенергії у 2030-х роках.

Економічні збитки від зміни клімату у всьому світі оцінюють в розмірі від 544 трлн дол. США. Найближчі десять років уряди країн будуть концентруватися на питанні екологізації всіх сфер життя і на зменшенні викидів парникових газів. Україна досі витрачала гроші лише на компенсацію наслідків, до яких призвело зміна клімату, а не на запобігання причинам.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: