• Головна
  • Новини
  • 8 агентів ГРУ намагалося отруїти болгарського бізнесмена

25.11.2019, 14:32

8 агентів ГРУ намагалося отруїти болгарського бізнесмена

Портали Bellingcat і The Insider пишуть про намагання вісьмох співробітників російського Головного розвідувального управління отруїти 2015 року болгарського бізнесмена в сфері оборонної промисловості Еміліяна Гебрева

Уже раніше повідомлялося, що ГРУ було замішане в спробу отруєння сина та друга Еміліяна Гебрева нервово-паралітичною речовиною. Найновіші дослідження підтверджують, що в акції брало участь восьмеро функціонерів ГРУ. Разом з німецькою газетою «Der Spiegel» встановлено особи співробітників спецслужб та їхні криптоніми.

У квітні 2015 року Гебреву стало погано і він втратив свідомість під час прийому. Приблизно тоді ж подібні симптоми помічено в його сина, який перебував в іншій частині міста, а також у співробітника бізнесмена. Кілька годин раніше всі вони були в офісі готелю «Орбіта» в Софії.

2019 року слідчі зідентифікували на записах камер спостереження на автостоянці готелю офіцера ГРУ Дєніса Сєрґєєва (який користувався фальшивим прізвищем Сєрґєй Фєдотов). Це чоловік, який приїхав до Великої Британії в день нападу на Сєрґєя Скрипаля в Солсбері 2018 року, – звертають увагу ЗМІ.

Фінська лабораторія, що спеціалізується у дослідженні хімічної зброї, дійшла висновку, що в організмі Гебрева виявлено сліди двох отруйних фосфоорганічних сполук. За даними порталів, це дає підстави стверджувати, що Гебрева намагалися отруїти засобом з групи «Новічок», який використано при спробі вбивства Скрипаля.

Група росіян приїжджала до Болгарії тричі. Вперше в лютому 2015 року до Болгарії прибули Сєрґєй Фєдотов (тобто Дєніс Сєрґєєв), Сєрґєй Павлов (Сєрґєй Лутенко) та Ґєорґій Ґоршков (Пйотр Борісов). Вони провели там тиждень. Опісля також близько тижня в Болгарії перебували ще три особи: Іван Лєбєдєв (Іван Тєрєнтьєв), Нікалай Кононіхін (Нікалай Єжов) та Алєксєй Нікітін (Алєксєй Калінін). Пізніше на п’ять днів приїхав Владімір Попов (Владімір Мойсєєв), відомий участю у невдалій спробі державного перевороту в Чорногорії. Фєдотов, Павлов та Ґоршков також приїхали до Болгарії 24 квітня і виїхали у день отруєння Гебрева – 28 квітня. Фєдотов приїхав туди втретє наприкінці травня разом із Данілом Стєпановом (Данілом Капраловом).

Портали зазначають, що причина отруєння болгарського бізнесмена досі невідома. Його компанія експортує зброю, але, за твердженням Bellingcat, не в такому масштабі, щоб це могло бути проблемою для Кремля. Компанія постачала зброю Грузії під час війни ​​2008 року. Гебрев наголошує, що зброя, яку він постачав, становить не більше 10 відсотків загальної кількості, яка йшла з Болгарії до Грузії. Бізнесмен запевнив, що він не постачав зброї, прямо ані посередньо, в Україну після спалаху війни ​​2014 року.

За однією з версій, яку представив ​​Bellingcat, Гебрев став жертвою провокації – він нібито продавав зброю американським союзникам у Сирії.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: